La unele universități ai nevoie de ea, iar la altele – nu. Cât de importantă este diploma de BAC în țară și peste hotare

My Post (10)
Foto:colaj diez

La momentul dat, elevii care au absolvit clasa a XII-a se află în perioada susținerii examenului de bacalaureat. Pe 4 iulie, aceștia vor obține rezultatele finale după examinarea contestațiilor. Dar presupunem că puțini s-au întrebat ce urmează, care este, de fapt, utilitatea acestei diplome, cât de importantă este aceasta pentru a-ți continua studiile atât acasă, cât și peste hotarele țării. Încercăm să explicăm, pe pași, cum stau lucrurile.

Diploma de bacalaureat atestă finalizarea ciclului liceal de studii, care îți oferă pe hârtie inscripția „studii medii”.

Ce facem cu această diplomă la noi în țară?

Ei bine, cu ajutorul acesteia poți să îți continui parcursul educațional la o universitate (învățământ superior) sau în învățământul profesional tehnic. Dar, pentru a fi admis la universitate în ciclul I (studii superioare de licență), nu e strict necesară diploma de bacalaureat. Poți să te înscrii și cu diploma de studii profesionale, fie un act de studii echivalent al studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de către structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, absolvenții instituțiilor de învățământ din localitățile de est ale Republicii Moldova și din municipiul Tighina, care dețin atestate de studii medii de cultură generală, pot participa la concursul de admitere în ciclul I – studii superioare de licență la locurile cu destinație specială pentru categoria respectivă de candidați, inclusiv pe bază de contract cu taxă de studii.

Cei care au promovat concursul de admitere și sunt înmatriculați vor urma un an de studii compensator în instituția de învățământ superior, cu susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat.

Cetățenii Republicii Moldova care dețin acte de studii eliberate la absolvirea învățământului mediu general, precum și reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare, deținători ai unui act de studii medii generale cu durata de 11 ani, pot participa la concursul de admitere numai la locurile pe bază de contract cu taxă de studii, stabilită de către instituții pentru cetățenii Republicii Moldova.

Cei care au promovat concursul de admitere și sunt înmatriculați vor urma un an de studii compensator în instituția de învățământ superior, fără susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat.

Dacă ești absolvent în acest an și vrei să faci studiile superioare în Moldova, atunci informația de care o să ai nevoie pentru a depune actele la universitate o găsești AICI.

E utilă diploma de BAC pentru înscrierea la o universitate peste hotare?

Și da, și nu. De exemplu, începând cu 2016, elevii din Moldova care au finalizat 11 clase de liceu pot fi înmatriculați la unul dintre programele de licență, în cadrul a patru universități din Marea Britanie. Deci, fără necesitatea diplomei de BAC, cu cerința parcurgerii unui an compensatoriu în cadrul universității.

Asta presupune că, la durata normala de trei ani a programelor de licență, se mai adaugă un an compensatoriu, pe parcursul căruia studenții vor fi inițiați în unul dintre torentele de specializare profesională alese.

La finalizarea primului an de studiu (an zero), studenții vor avansa „automat” în următorul an de facultate, urmând să aleagă deja un program de studiu cu o specializare mai îngustă, menționează excel.md.

Despre care universități este vorba?

#1. Anglia Ruskin University (Cambridge)

Începând cu anul academic 2016, elevii care au finalizat cel puțin 11 clase de liceu pot fi înmatriculați la programele de licență cu an compensatoriu în cadrul Anglia Ruskin University (Cambridge). Astfel, la durata normală a programelor de licență (trei-patru ani) se va mai adăuga un an compensatoriu, pe parcursul căruia studenții își vor perfecta cunoștințele de limba engleză și vor face concomitent studii în unul dintre domeniile de specializare alese.

Sursa foto: excel.md

Universitatea operează două perioade de admitere: septembrie și ianuarie. Candidații admiși în ianuarie vor fi înmatriculați direct în primul semestru de studiu (ianuarie-mai), urmat de vacanța de vară și reluarea studiului în semestrul doi din luna septembrie (19 septembrie-23 decembrie).

Condițiile de admitere:
# elev(ă) în clasa a 11-a sau a 12-a;
# vârsta minimă de 17 ani (împliniți până la 15 septembrie);
# nivel minim de cunoaștere a limbii engleze confirmat prin examen IELTS 5.5, TOEFL iBT 72, Cambridge B2, Duolingo B2.

Mai multe informații vedeți AICI.

#2. Hertfordshire University (Hatfield)

Universitatea operează două perioade de admitere: septembrie si ianuarie. Candidații admiși în ianuarie vor fi înmatriculați direct în primul semestru de studiu (ianuarie-mai), urmat de vacanța de vară și reluarea studiului în semestrul doi din luna septembrie (septembrie-decembrie).

Condițiile de admitere:
# elev(ă) în clasa a 11-a sau a 12-a;
# vârsta minimă de 17 ani (împliniți până la 15 septembrie);
# nivel minim de cunoaștere a limbii engleze confirmat prin examen IELTS 5.5, TOEFL iBT 72, Cambridge B2, Duolingo B2.

Mai multe informații vedeți AICI.

#3. University of Plymouth

Începând cu anul academic 2017, elevii care au finalizat cel puțin 11 clase de liceu pot fi înmatriculați la programele de licență cu an compensatoriu în cadrul University of Plymouth.

Condițiile de admitere:
# elev(ă) în clasa a 11-a sau a 12-a;
# vârsta minimă de 17 ani (împliniți până la 15 septembrie);
# nivel minim de cunoaștere a limbii engleze confirmat prin examen IELTS 5.5, TOEFL iBT 72, Cambridge B2, Duolingo B2.

Mai multe informații vedeți AICI.

#4. Brunel University London

Brunel University London este considerată o universitate de top din Londra, unde își fac studiile aproximativ 15 000 de studenți, dintre care peste 2 500 sunt străini din peste 117 tari ale lumii.

Condițiile de admitere:
# elev(ă) în clasa a 11-a sau a 12-a;
# vârsta minimă de 17 ani (împliniți până la 15 septembrie);
# nivel minim de cunoaștere a limbii engleze confirmat prin examen IELTS 5.5, TOEFL iBT 72, Cambridge B2, Duolingo B2.

Mai multe informații vedeți AICI.

Cum rămâne cu BAC-ul?

Obiectivul programului, pe parcursul primului an de studiu în Marea Britanie, este de a compensa diferențele dintre programul școlar din Moldova și cel din Marea Britanie. Astfel, la finele primului an de studiu în cadrul universității britanice, studenții vor avansa „automat” în anul următor de studiu fără necesitatea de a promova și examenele de bacalaureat din Republica Moldova.

De exemplu, dacă vrei să faci studii de licență în Finlanda, atunci nu vei avea nevoie de diploma de BAC. Dar spre deosebire de alte țări scandinave, universitățile finlandeze practică des examene de admitere, la care aplicantul va fi invitat, după caz, în Finlanda sau la cea mai apropiată Ambasadă a Finlandei. În funcție de facultatea la care se aplică, examenele de admitere vor evalua competențe numerice, cognitive și/sau comunicare, iar instrucțiuni detaliate vor fi remise aplicantului în timp util. Iar pentru facultățile cu instruire în limba engleză, candidații vor include în dosar un certificat TOEFL (scor minim 80), IELTS (minim 6.0) sau Cambridge B2.

În același timp, acest lucru nu înseamnă că la majoritatea universităților de peste hotare te poți înscrie fără diploma de BAC. Exemplele enumerate mai sus sunt mai degrabă o excepție decât o normă.

Ministerul Educației și recunoașterea diplomelor

Cadrul general de recunoaștere a actelor de studii eliberate în Republica Moldova în spațiul european îl constituie Convenția cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei, semnată la Lisabona în 1997. Republica Moldova a aderat la această convenție în anul 1999.

Astfel, Ministerul Educației din Moldova a semnat acorduri internaționale de recunoaștere a diplomelor de bacalaureat, a certificatelor de studii și a titlurilor științifice cu mai multe state cum ar fi: România, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Lituania, China și alte state CSI.

Prin „recunoaștere” se înțelege acceptarea de către autoritatea competentă a unui stat a unui act de studii ca fiind autentic precum și acceptarea valorii/conținutului actului de studii în scopul de a permite accesul la următorul nivel de studii (recunoaștere academică) și la ocuparea unui loc de muncă (recunoaștere profesională).

Diplome recunoscute automat în 23 de state

Pentru a facilita procesele de recunoaștere a actelor de studii și a calificărilor, precum și stimularea mobilității academice și profesionale în spațiul CSI, în anul 2004, Republica Moldova a semnat Acordul privind recunoaștere reciprocă și echivalarea actelor de studii din învățământul mediu general, secundar profesional și mediu de specialitate. În anul 2012, la propunerea Ministerului Educației, guvernul a aprobat proiectul unui Acord-cadru interguvernamental privind recunoașterea diplomelor, a titlurilor academice, a calificărilor și a competențelor, care a fost propus la 23 de state din spațiul european, inclusiv, statelor de destinație a migranților moldoveni. Este vorba despre Italia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Norvegia, Finlanda, Cehia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Portugalia, Grecia, Turcia, Israel, Cipru și Țările Baltice.

Astfel, în cazul nostru, diploma de BAC obținută în Moldova este recunoscută oficial în țările enumerate mai sus.

Informațiile de mai sus poartă un caracter general. Dacă dorești să fii student(ă) la o universitate de peste hotare și nu cunoști condițiile de înscriere, acestea sunt specificate în majoritatea cazurilor pe site-ul oficial al universității la departamentul internațional Students. Succes!


La examenul național de bacalaureat, anul școlar 2020/2021, sunt înscriși 16 773 de candidați. Dintre cei 16 773 de candidați, proveniți din licee teoretice sunt 11 094, colegii/centre de excelență – 5 121, universități – 203, externat – 355. Examenele din acest an vor avea loc în 93 de centre de bacalaureat.

Orarul examenelor pentru toate treptele școlare îl puteți consulta AICI! Totodată, vă reamintim că, în acest an, Ministerul Educației a exclus mai multe subiecte de la BAC. Lista subiectelor excluse pentru profilul real o găsești AICI, iar pentru cel umanist – AICI.

Dacă ești absolvent(ă) de liceu în acest an și ești interesat(ă) de toate noutățile legate de BAC, îți sugerăm să urmărești tag-ul de pe #diez „BAC-2021”.

Anul trecut, din cauza condițiilor epidemiologice, examenele de BAC pentru elevii din Moldova au fost anulate, iar nota finală de absolvire a fost calculată în baza notelor semestriale. În 2020, și elevii restanțieri înscriși la BAC și-au putut lua diplomele fără a scrie examenele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente