Liceenii din Republica Moldova se află în perioada examenelor de bacalaureat. Până la momentul de față, aceștia au susținut examenul la Limba și literatura română (alolingvi) și examenul la limba de instruire. Ultimul examen pentru tineri (excepție sunt minoritățile naționale care mai au de susținut un examen la limba maternă) se va desfășura pe 18 iunie și va fi la proba pe care și-au ales-o elevii singuri.
De altfel, aceasta este unica probă unde liceeni pot face o alegere. De-a lungul anilor, în preferințele tinerilor din Moldova s-a aflat Geografia, iar anul 2021 nu este o excepție, întrucât cei mai mulți absolvenți vor susține examen anume la această disciplină.
Mai jos vă prezentăm pentru ce obiecte au optat absolvenții din acest an:
# Geografia – 9 950 de elevi;
# Chimia – 2 663 de elevi;
# Istoria românilor și universală – 1 374 de elevi;
# Biologia – 745 de elevi;
# Matematica – 534 de elevi;
# Informatica – 496 de elevi;
# Fizica – 228 de elevi.
În total, la această probă vor participa 15 990 de candidați.
Conform programului aprobat, examenele au început pe 4 iunie, la limba și literatura română pentru elevii alolingvi.
# 8 iunie (marți) – limba de instruire;
# 11 iunie (vineri) – limba străină I;
# 15 iunie (marți) – matematica, istoria românilor și universală, arte, sport;
# 18 iunie (vineri) – proba la solicitare (geografia, fizica, chimia, bilogia, matematica, istoria românilor și universală, informatica);
# 22 iunie (marți) – limba și literatura ucraineană/bulgară/găgăuză (real/umanist).
Candidații susțin examenul în centrele de bacalaureat dotate cu monitorizare video, numărul cărora a fost majorat față de anul precedent de la 88 la 93. Numărul de candidați într-un centrul variază de la 6 candidați la 297 de candidați. În mun. Chișinău vor fi doar două centre de bacalaureat unde vor susține examenul mai mult de 300 de candidați.
Evaluarea lucrărilor și a contestațiilor se efectuează în Centrele Republicane de Evaluare și Centrul Republican de Examinare a Contestațiilor, care vor fi mai multe în acest an. Numărul centrelor republicane de evaluare se mărește de la 2 la 4, iar numărul centrelor de contestare de la 1 la 2. Conform unui comunicat emis de Ministerul Educației, testele de examen vor fi verificate în perioada 04 – 26 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la 27 iunie.
Orarul examenelor pentru toate treptele școlare îl puteți consulta AICI! Totodată, vă reamintim că, în acest an, Ministerul Educației a exclus mai multe subiecte de la BAC. Lista subiectelor excluse pentru profilul real o găsiți AICI, iar pentru cel umanistic AICI.
Dacă ești absolvent(ă) de liceu în acest an și ești interesat(ă) de toate noutățile legate de BAC, îți sugerăm să urmărești tag-ul de pe #diez „BAC-2021”.