Biblioteca Națională a Republicii Moldova te invită să descoperi cultura românească medievală scrisă

1710-ianuarie-1.-Carte-domneasca-de-danie-de-la-Mihai-Racovita

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, organizează în perioada 15 iunie – 31 august 2021, expoziția „Cultura românească medievală scrisă”.

Evenimentul face parte din cea de-a XXX-a ediție a Simpozionului Științific „Valori bibliofile” și este organizat în contextul împlinirii a 500 de ani a celui mai vechi document scris în limba română – Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521).

Scopul expoziției este de a valorifica patrimoniul cultural scris din secolele XVI – XVIII, realizate în arealul geografic din spațiul românesc.

Exemplarele ce urmează a fi expuse în cele 12 compartimente tematice ale expoziției, vor oferi prilejul de a cunoaște perioada de aur a culturii medievale scrise române, domnitorii care s-au implicat în promovarea nemijlocită a culturii, care au fost primele genuri literare, conținutul primelor cărți juridice, forma literaturii istorice, cărturarii-clerici și laicii care au contribuit la dezvoltarea culturii scrise pe parcursul secolelor XVI-XVIII, cărțile de cult de o largă circulație în tot arealul românesc.

Publicul va avea ocazia să facă o incursiune în istoria culturii medievale române scrisă, să descopere veritabile opere de artă, mărturii incontestabile ale înțelepciunii, să cunoască istoria circulației cărților românești și importanța lor în spațiul cultural și religios dintre Prut și Nistru.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 15 iunie – 31 august 2021, în spațiul expozițional din cadrul secției Carte veche și rară a BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78), blocul II.

Intrarea la expoziție este gratuită pentru toți vizitatorii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente