Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta, marţi seară, a unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus o clădire cu 13 etaje, turnul Hanadi, considerată un fief al mișcării Hamas. Premierul israelian, care a promis o ripostă dură, și-a avertizat concetățenii că acțiunile violente ar putea dura „ceva timp”. Trei cetățeni israelieni și peste 30 de palestinieni au murit în această spirală a violențelor, cea mai gravă din ultimii patru ani.
Momentul în care turnul din Gaza este lovit în atacul armatei israeliene
Clădirea Hanadi din Fâșia Gaza, unde aveau sediul șefii politici ai Hamas, a fost făcută una cu pământul de armata israeliană. Începând de luni seara, aceasta a efectuat aproximativ 150 de raiduri, soldate cu cel puțin 30 de morți în rândul palestinienilor, ca răspuns la cele peste 500 de rachete lansate de militanții palestineni către orașele israeliene, scrie digi24.ro.
Spirala violențelor nu s-a oprit aici. Militanții palestinienii au ripostat marți seara cu 130 de rachete trase asupra Tel Avivului, după ce turnul Hanadi din Fâșia Gaza a fost lovit în atacul israelian.
Trei morți și zeci de răniți în Israel
Majoritatea proiectilelor din Gaza au fost interceptate de sistemul israelian antirachetă Iron Dome, însă o femeie a fost ucisă marţi seară lângă Tel Aviv în cursul atacurilor. Decesul ei ridică la trei numărul persoanelor care și-a pierdut viața, marţi, în Israel, în atacurile cu rachete din Fâşia Gaza. Una din rachetele trase de militanții palestinieni au lovit un autobuz civil la Holon. 18 persoane au fost rănite, iar șoferul este în stare gravă, potrivit The Jerusalem Post.
WATCH as the Iron Dome Aerial Defense System intercepts rockets over southern Israel: pic.twitter.com/xUz3bMuTzz
— Israel Defense Forces (@IDF) May 12, 2021
De asemenea, un rezervor de combustibil a fost lovit de rachete între orașele Eilat și Ashkelon și încă ardea, marți seara.
אשקלון🚀👇 pic.twitter.com/ZxPA2nrkxD
— Real News IL (@RealNewsIL) May 11, 2021
Zboruri suspendate pe aeroportul Ben Gurion
Autorităţile israeliene au suspendat marţi seara temporar zborurile către Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv ca urmare atacului intens cu rachete lansate din Fâşia Gaza.
Și școlile din mai multe orașe din sudul Israelului vor rămâne închise miercuri.
Braţul armat al Hamas susține că a lansat 200 de rachete, marți seara, în direcţia Tel Aviv-ului. Ore în șir s-a auzit zgomotul sirenelor și sunetul interceptoarelor antirachetă ale scutului Iron Dome.
Armata israeliană susține că începând de luni seara, circa 500 de rachete au fost trase asupra teritoriului israelian. Sunt trei morți și zeci de răniți.
Raidurile aeriene asupra Fâşiei Gaza au fost lansate de armata israeliană ca răspuns la primele tiruri cu rachete de luni și au ucis cel puţin 30 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.
Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, ar fi fost ucişi în aceste atacuri, potrivit armatei israeliene, care a publicat imagini din timpul acestor atacuri.
Premierul israelian anunță o ripostă dură
Hamas a trecut o „linie roşie” lansând rachete asupra Israelului, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a promis un răspuns ferm.
„Israelul va reacţiona cu forţă (…), oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a spus Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian și ministrul apărării, Benny Gantz, au avut apoi o declarație comună, marți seară, avertizând din nou că violențele ar putea continua pentru un timp.
„Organizațiile teroriste au fost lovite dur și vor fi lovite în continuare, din cauza deciziei lor de a ataca Israelul”, a spus Benny Gantz.
La rândul său, liderul Hamas, Ismail Haniyeh a spus că mișcarea este „gata” de conflict, dacă Israelul vrea o escaladă. „Dacă Israelul vrea să escaladeze, suntem gata de asta, iar dacă vrea să se oprească, și pentru asta suntem pregătiți”, a declarat el într-o intervenție televizată. „Avem de-a face cu un nou echilibru de forțe”, a mai spus Haniyeh, citat de BBC.
Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni au devenit furioşi după ce poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.
Existau temeri că violenţele s-ar putea intensifica luni, când Israelul a celebrat Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.
Sunt cele mai grave violențe între Israel și palestinieni din 2017.