O nouă specie de burete de mare a primit numele propus de o elevă de nouă ani. Descoperirea a fost intitulată „purple dumpling”

FotoJet (2)

O nouă specie de burete de mare care a fost descoperit în largul comitatului britanic Norfolk a fost denumită oficial de o elevă de 9 ani.

Sylvie, elevă la o şcoală din Langham Village, pe nume Sylvir, care a participat la un concurs de denumire a noului tip de spongier, a fost cea care a inspirat numele câştigător, „Parpal Dumplin” (derivat din „purple dumpling”), datorită culorii mov a buretelui şi a formei specifice, relatează The Independent, citat de AGERPRES.

Proiectul „Agents of Change” („Agenţii Schimbării”) organizat de Societatea pentru Conservarea Mediului Marin din Marea Britanie a apelat la creativitatea copiilor pentru a denumi specia, descoperită în straturile de calcar de scafandri voluntari de la Seasearch, în urmă cu un deceniu.

Numele propus de Sylvie a fost cel acceptat în final în unanimitate de membrii comisiei, care au remarcat faptul că varianta ei conferă buretelui o „conexiune solidă” cu Norfolk.

Specialista în bureţi Claire Goodwin a declarat că Parpal Dumplin este „o specie nouă pentru ştiinţă, care face parte dintr-un subgen de spongieri cunoscut sub numele de Hymedesmia (Stylopus)”.

„Proiectul de denumire „Agents of Change” a oferit buretelui un nume comun, pe care îl putem folosi până când va avea unul ştiinţific”, a spus cercetătoarea, adăugând că s-a bucurat să vadă „toate sugestiile creative”.

Parpal Dumplin are capacitatea de a adopta forma suprafeţelor pe care se află. Bureţii au rol în menţinerea apei de mare curată prin filtrarea acesteia, consumând particule mici care plutesc în apropiere.

Bureţii nu sunt plante, ci vieţuitoare multicelulare relativ elementare, lipsite de creier sau de sistem nervos central. De asemenea, nu posedă ţesuturi ori organe, având celule specializate pentru a îndeplini diferite funcţii vitale.

Există peste 11 000 de specii diferite de spongieri în întreaga lume, care alcătuiesc încrengătura porifera. S-a descoperit că unele tipuri de spongieri trăiesc peste 200 de ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente