Sfârșitul anilor de școală este încununat de obicei cu un bal de absolvire fastuos. În contextul pandemiei, elevii nu vor avea parte de tradiționalele festivități și evenimente de încheiere a etapei școlare din viața fiecăruia. Astfel, i-am întrebat pe liceeni în ce măsură pandemia a afectat cursul firesc al procesului de absolvire a școlii.
Valeria Boboc avea mereu așteptări mari în ceea ce ține de absolvirea liceului, o etapă ce este, în același timp, un test al maturității pentru fiecare. „Îmi doream o petrecere frumoasă alături de colegii cu care mi-am petrecut cei trei ani și, desigur, alături de profesorii care au avut un impact major asupra formării personalității mele. Visam din clasa a șaptea la cum va fi rochia mea pentru balul de absolvire, ce coafură îmi doresc și totul absolut până la cele mai mici detalii. Pandemia a fost imprevizibilă, dar ne-a făcut mai atenți și mai puternici. Cel mai important e să rămânem sănătoși și să nu ne pierdem niciodată speranța că visurile pot deveni realitate!”
Elena Marinescu povestește că, în viziunea idealistă a absolvenților, finalul treptei liceale urma să fie marcat printr-un eveniment festiv. „Fiecare dintre noi, timp de 12 ani, a așteptat renumitul dans al absolvenților, precum și momentul când ne exprimăm recunoștința față de profesori finalizând o etapă importantă din viața noastră. Totuși, situația pandemică ne obligă să renunțăm la modul clasic de a celebra finalul celor 12 ani de studii. Consider că acest mic sacrificiu este modul prin care noi, absolvenții, manifestăm spirit civic și responsabilitate în raport cu sănătatea societății.” Elena mai spune că această situație îi provoacă pe liceeni să fie creativi și să descopere un nou mod de a celebra absolvirea liceului. Astfel, dansul absolvenților ar putea fi înlocuit printr-un videoclip realizat la distanță, ce ar reuni discursul fiecărui absolvent. În pofida faptului că niciun produs creat online nu poate fi comparat cu emoțiile simțite la balul de absolvire, obiectivul elevilor este de a celebra finalul etapei liceale într-un mod accesibil la moment, fără a expune pericolului sănătatea celor din jur.
Pentru Valeriu Gabura balul de absolvire este un eveniment foarte semnificativ: toată călătoria școlară ia sfârșit. „Îmi imaginam să petrec această zi cu colegii mei savurând ultimele momente împreună. Îmi imaginam cum ne întrunim într-o atmosferă mai puțin formală, in sânul naturii. Din păcate, nu avem această posibilitate la moment. Acum nu ne stă în puteri să organizăm ceva în format fizic, ăsta fiind motivul sentimentului nostru de tristețe. Sperăm că va apărea vreo oportunitate de a ne întruni pentru ultima dată cu scopul de a ne lua rămas bun unul de la altul.”
Absolvirea liceului, la fel ca orice eveniment care are loc o dată în viața fiecăruia dintre noi, era dintotdeauna un moment așteptat cu nerăbdare și de Andreea Mereuță. La fel ca Valeria, Andreea se gândea la felul în care va arăta rochia pentru balul de absolvire imaginându-și cum se va distra alături de colegi, profesori, părinți până în zori de zi. „Credeam că vom merge și într-o excursie în afara țării pentru a savura ultimele momente împreună, momente care nu aveau să se mai repete vreodată. Viața este însă imprevizibilă, iar acum, sper doar că vom ajunge toți – profesorii, elevii – să trecem sănătoși peste toate încercările la care ne pune această dură pandemie.”
Mădălina Stăvilă, ajungând să fie absolventă, a visat dintotdeauna să aibă parte de un bal de absolvire ca la carte. „Îmi imaginam cum petrec acest eveniment cu muzică, cu rochii, cu emoții pentru discursul pe care urma să îl țin, cu colegi de clasă și cu o mulțime de amintiri. Pandemia însă ne-a dat toate planurile peste cap. Din păcate, nu avem posibilitatea să organizăm vreo activitate cu toți colegii. Asta e foarte trist, pentru că realizez că aceste momente, mai ales acest ultim an de liceu, nu se vor repeta niciodată. Nu îi voi mai avea pe colegii mei alături în componență completă așa cum este acum. Îmi pare rău că, peste ani, nu le voi putea arăta copiilor mei fotografiile și emoțiile unice trăite în ultimele luni de școală.”