(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme care îți vor schimba viziunea față de lume

film_officialsecrets-e1571141691604

Știi suficient de bine lumea în care trăiești? Dacă ești de părere că da, te provoc să vezi filmele de mai jos. Fiecare întâmplare e ruptă din realitate, îți întoarce lumea pe dos și te face să-ți revizuiești valorile. O selecție foarte aproape de sufletul meu, câteva filme care m-au pus pe gânduri și m-au făcut să mă schimb… puțin, dar ireversibil.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

J’accuse (2019)

Cel mai recent film al lui Roman Polanski. Un regizor care nu are nevoie de prezentare și un film care a stârnit scandal la festivalul de la Veneția, chiar dacă a fost onorat cu premiul cel mare. Filmul a fost interpretat ca o alegorie autobiografică a lui Polanski, în care el acuză sistemul de justiție pentru nedreptate.

J’accuse este o dramă istorică despre procesul lui Dreyfus, un scandal politic care a divizat A Treia Republică Franceză din 1894 până la rezoluția din 1906.

În rolul principal îl avem pe Georges Picquart, un ofițer care, fiind numit șef al secției de informații secrete armate, află că unul dintre puținii doctoranzi de-ai săi de etnie evreiască a fost judecat pe nedrept de spionaj. Picquart își riscă cariera și viața încercând timp de o decadă să facă dreptate. Filmul este un exemplu notoriu al vechii școli de cinematografie care și astăzi stă puternic în picioare. Filmat impecabil, jucat cu gust, la limita dintre teatru și film, montat după vechile reguli, dar modern de dinamic. Un film cu șapte premii și 24 de nominalizări, probabil cel mai bun cadou din ultimii ani.

Official Secrets (2019)

Un film bazat pe o întâmplare reală în rol principal cu Keira Knightly, o actriță care își alege cu prudență filmele în care urmează să joace.

Katharine Gun (Keira Knightly) este un agent de supraveghere angajată la Sediul Central al Comunicării Guvernamentale Britanice (GCHQ). La începutul anului 2003, ea vede un e-mail de la o agenție americană de informații secrete, care solicită sprijinul britanic pentru a face presiuni ilegale asupra statelor Consiliului de Securitate al ONU. În urma acestor informații false în care se menționează că Irakul deține arme de distrugere în masă, statele indecise urmau să voteze pentru invadarea imediată a Irakului. Cu alte cuvinte, începutul războiului care continuă și până în ziua de azi. Extrem de principială, Katharine transmite e-mailul unui prieten cu relații în mass-media, iar în câteva săptămâni, această știre apare pe primele pagini.

Un thriller de investigație cu suspans, cu chestiuni de moralitate și cu un casting notoriu, o peliculă dedicată îndeosebi celor interesați de politica globală. Pentru ceilalți filmul rezervă o poveste captivantă, o energie revoltătoare și o lume zguduită de nedreptăți.

Richard Jewell (2019)

Chiar și la cei 90 de ani împliniți, Clint Eastwood continuă să facă film. Anul acesta, urmează să lanseze o peliculă în care apare și în calitate de actor.

Dar până atunci, hai să vorbim despre Richard Jewell, un agent de securitate care descoperă un rucsac suspect sub o bancă din Centennial Park în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 1996, Atlanta. Presat de timp, Richard ajută la evacuarea zonei până în momentul în care dispozitivul incendiar din interiorul rucsacului explodează. După o vreme în care e salutat ca un erou pentru că a salvat vieți, propria lui viață începe să se destrame atunci când FBI-ul îl numește principalul suspect al bombardamentului.

O dramă biografică realizată după toate standardele filmului american. Un exemplu din realitate în care binele este pedepsit din cauza incompetenței și a opiniei publice care abia așteaptă să taie în carne vie. O poveste convingătoare care ilustrează abuzul de putere al celor mai influente instituții din America – guvernul și presa.

Dark Waters (2019)

Filmul este adaptat după un articol din revista New York Times din 2016, intitulat „Avocatul care a devenit cel mai de temut coșmar al corporației DuPont”. Respectivul avocat, Robert Bilott, este prezentat ca un don Quijote al zilelor noastre din momentul în care decide să se ia piept la piept cu cea mai puternică corporație de chimicale din America – DuPont. Robert Bilott, interpretat de Mark Ruffalo, inițial unul dintre avocații diavolului, angajatul unei firme de avocatură care luptă pentru dreptatea marilor corporații, își schimbă radical poziția când află că unul dintre clienții săi otrăvește conștient apa din Ohio pentru mai mult de 40 de ani. Este un film autentic care îți fură pământul de sub picioare, îți deschide ochii și te face să privești cu suspiciune în jurul tău. Substanța care polua apele și care provoca decese în masă se află astăzi în fiecare casă și aproape în fiecare obiect. Vorbind despre film, este unul înfricoșător, dur și consistent; o poveste care ne înfățișează foarte realist soarta unui om mic implicat într-un război mare.

Grâce à Dieu (2018)

Un film de François Ozon, o dramă plină de compasiune despre victimele abuzate sexual de către un preot și despre lupta lor cu cea mai puternică instituție din lume – biserica. Pelicula ne prezintă soarta a trei bărbați abuzați în copilărie de părintele Preynat. Ajunși la maturitate, decid să încalce „codul tăcerii” și să obțină pedeapsă pentru trauma pe care au trăit-o în copilărie. Lupta în care s-au încleștat nu va fi ușoară, pentru că au de înfruntat o instituție de veacuri, care a existat cu mult înaintea guvernelor. Prețul dreptății îi poate costa credința, relația cu prietenii și familia. Este o poveste copleșitoare, sensibilă și plină de empatie, care continuă până în ziua de azi. Avocații părintelui Preynat au încercat să împiedice lansarea filmului cu o săptămână înainte ca acesta să apară în cinematografe. Au invocat faptul că părintele Preynat este presupus nevinovat până la condamnare. Curtea a decis să permită lansarea filmului susținând că preotul și-a recunoscut vina.

Dacă vei simți la un moment dat că devine greu, îți recomand să iei rapid antidotul – cinci filme care te vor face mai bun. În rest, poți să mai răsfoiești prin articole sau să intri pe „CE SĂ VĂD?” – un canal de YouTube cu recenzii scurte, un loc în care poți da ușor de ceva pe gustul tău.

Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente