O schemă-pilot demarată de o companie municipală din orașul spaniol folosește 35 de tone de portocale, care altfel s-ar fi irosit, și produce electricitate pentru alimentarea unei uzine de purificare a apei. Ambiția este de a recicla mai multe fructe și de a produce suficientă energie pentru alimentarea a mii de case din oraș.
Primăvara, aerul din Sevilla este parfumat de mirosul florilor de portocal, mai exact florile celor aproximativ 48 000 de portocali care cresc în orașul din sudul Spaniei. Totuși, fructele care cad pe străzi și trotuare reprezintă totodată o problemă pentru locuitori și pentru departamentul de curățenie. De aceea, autoritățile s-au gândit să le colecteze și să facă ceva folositor din ele, mai exact, electricitate.
Portocalii din oraș, care provin din Asia, produc în jur de 5,7 milioane de kilograme de fructe, scrie The Guardian. Iar întreaga regiune produce circa 15 000 de tone.
O schemă-pilot demarată de compania municipală de apă a venit acum să rezolve măcar parțial această risipă. Proiectul început de compania Emasesa folosește 35 de tone de portocale pentru a genera electricitate cu care alimentează una dintre uzinele de purificare a apei.
Fructele sunt folosite de o centrală deja existentă, care genera electricitate din materie organică. Cum funcționează lucrurile: „E un proces foarte simplu: 50 % din portocală este suc”, explică pentru Euronews Benigno Lopez, șeful departamentului de mediu al orașului.
„Prin acest suc generăm un gaz bogat în metan pe care îl folosim să producem electricitate. Procesul nu are nevoie de aditivi, este controlat din punct de vedere ecologic și închide cercul economiei deșeurilor urbane, ceea ce înseamnă că această facilitate combate și efectele încălzirii globale, prin faptul că produce energie sustenabilă”, explică oficialul.
Până și sâmburii, și cojile de portocală sunt folosite apoi, pe post de fertilizator organic. Benigno Lopez speră că orașul va putea converti în electricitate toate portocalele din oraș. În acest scop este necesară însă o investiție de 250 000 de euro.
Echipa care coordonează proiectul-pilot spune că 1 000 de kilograme de portocale ar putea produce 50 de kilowați pe oră, suficient pentru a alimenta cu electricitate cinci case pentru o zi. Dacă toate portocalele din oraș ar fi reciclate, iar energia, livrată în rețea, ea ar fi suficientă pentru alimentarea cu electricitate a 73 000 de case.