Ce reprezintă prima asociație civic-tech din Republica Moldova și cum poți susține activitatea acesteia

code for moldova

O comunitate de voluntari IT și-au unit forțele pentru a dezvolta soluții digitale prin care încearcă să răspundă la problemele societății și necesitățile acesteia. Vorbim despre prima asociație civic-tech din țara noastră – Code For Moldova.

Scopul asociației este de crea soluții digitale pro-bono în sprijinul comunității și instituțiilor de stat din Moldova în diverse domenii: medicină, educație, transparența guvernării, e-servicii, mobilitate și altele.

Cum mai exact se întâmplă acest lucru? Pentru a reuși să găsească soluții pentru diverse domenii, Code for Moldova și-a structurat activitatea în trei etape:

#1. Selectarea problemei – este etapa la care sunt analizate problemele sociale și identificate soluții potrivite pentru acestea.

„La început alegem unul sau mai multe domenii de cercetare, cum ar fi educația. Apoi, cercetăm domeniul pentru a înțelege mai bine ce reprezintă și care sunt părțile interesate. În cazul dat, împărțim domeniul educației în părți mai mici: studii preșcolare, studii medii liceale, studii superioare. Identificăm organizațiile, instituțiile și grupurile de persoane care sunt implicate direct în aceste procese: profesori, ONG-uri, administrația instituțiilor de stat, părinți, antreprenori, absolvenți”, explică membrii asociației.

#2. Cercetarea problemei – este realizată atât prin metode cantitative: chestionare, date statistice, sondaje, cât și prin metode calitative: interviuri, focus grupuri, analiză documentară și rapoarte pe tema cercetată. Tot la această etapă se realizează și cercetarea experienței utilizatorului (UX) și a soluțiilor tech existente în alte țări.

„Astfel, ne dăm seama cum am putea rezolva problema prin soluții tehnice. La final, avem câte o fișă completă pentru fiecare problemă identificată și o idee clară despre cum am putea rezolva acea problemă prin soluții digitale. Incubăm și prototipăm soluțiile și le testăm cu utilizatori reali pentru a ne asigura că rezolvă problema urmărită și că vor avea impactul real scontat”, relatează membrii Code For Moldova.

#3. Implementarea – toate soluțiile identificate în pașii de mai sus sunt prezentate pe o platformă unică, acolo unde publicul larg le poate vedea și analiza. De aici există trei posibilități: asociația Code For Moldova dezvoltă soluția; o companie decide să dezvolte una dintre soluțiile pro-bono; o fundație sau un furnizor de granturi se oferă să susțină logistic și financiar dezvoltarea unei soluții identificate pentru un alt ONG.

„În cazul în care dezvoltăm noi soluția, comunitatea de voluntari Code for Moldova construiește și întreține infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestor aplicații și totodată lucrează la transformarea prototipurilor în aplicații reale. Developerii care se alătură echipei de voluntari Code for Moldova pot lucra online, cu ajutorul Slack-ului și al repository-urilor de pe GitHub, rezolvând taskurile listate în repository-urile noastre publice. Cei care preferă să lucreze alături de echipele noastre tech în timp real, într-o locație fizică, pot să se alăture Hack Day-urilor – evenimente organizate de Code for Moldova în Chișinău în cadrul cărora specialiștii IT se cunosc și muncesc împreună”, explică autorii proiectului.

Până acum Code For Moldova a reușit să dezvoltăm soluții digitale precum www.voluntar.md, www.info.c19.md și www.votdiaspora.md. Membrii asociației povestesc că acest proces implică multă muncă, iar pentru a-și continua activitatea au nevoie de suportul tău, pentru a întreține platformele, pentru a găzdui domenii web, dar și pentru alte cheltuieli administrative. Dacă dorești să contribui la dezvoltarea acestui proiect, o poți face pe patreon.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente