Semnalează o dezinformare! API și portalul Stopfals.md lansează concursul „Gardienii Adevărului”

e71686af5333ff7391f12f8267553b1ecf10d0ce

Pentru a încuraja populația să semnaleze falsurile în mass-media și rețelele sociale, Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md au lansat concursul „Gardienii Adevărului”. Concursul se desfășoară în cadrul campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, iar consumatori care vor semnala cele mai multe dezinformări vor fi premiați.

Concursul „Gardienii Adevărului” se desfășoară în perioada 4-25 martie 2021. Pe toată perioada concursului, consumatorii de informații sunt încurajați să semnaleze pe platforma Semnale.stopfals.md falsurile din mass-media sau/și de pe rețelele sociale. Semnalele expediate vor fi aprobate după ce vor fi verificate de către experții API, iar ulterior vor fi publicate pe Semnale.stopfals.md. Potrivit regulamentul concursului, nu vor fi acceptate semnalele falsurilor care deja au fost publicate pe platformă.

82 de premii pentru cei mai consecvenți „gardieni ai adevărului”

În cadrul concursului vor fi premiați zece câștigători care vor semnala cele mai multe falsuri. Astfel, fiecare finalist va câștiga câte un set care constă dintr-un tricou, o cană, o gentuță, două pixuri și două brățări cu imprimeurile campaniei. Adițional, primii patru din cei zece câștigători vor fi premiați fiecare și cu câte un set care va include: un termos, un hard disk extern și o baterie externă, la fel cu imprimeurile campaniei. În total, vor fi oferite 82 de premii pentru cei mai consecvenți gardieni ai adevărului.

Câștigătorii vor fi anunțați până pe data de 30 martie 2021, pe Stopfals.md, pe pagina Gardienii.stopfals.md, pe pagina de Facebook a campaniei, precum și prin mesaje electronice expediate fiecărui câștigător.

Semnalând o știre falsă, curățăm spațiul informațional

Inga Edu, profesoară la Colegiul de Industrie Ușoară din municipiul Bălți, care a desfășurat mai multe activități de educație media în nordul țării în calitate de colaboratoare a Campaniei STOP FALS!, susține că fiecare persoană care semnalează o știre falsă ajută la curățirea spațiului informațional din R. Moldova. „Ştirile false sunt ca niște greble invizibile pe care calcă mulți oameni, în calitate de consumatori media. Ei nici nu conștientizează că acceptă involuntar statutul de victimă. Informația este materialul de construcție al unei mentalități. Paradoxul cel mai mare al societății noastre constă în faptul că cele mai ne-obiective știri alimentează cele mai rigide (de fapt, infectate) mentalități”, spune Inga Edu.

„Încurajăm cât mai multă lume din toată țara să semnaleze știrile false și să se înscrie în rândurile „gardienilor” care stau de strajă adevărului. Astfel, îi vom putea ajuta pe mulți alți oameni să nu cadă în plasa minciunilor și a manipulării. Totodată, la figurat vorbind, vom ajuta la dezinfectarea spațiul informațional autohton de acest fenomen toxic al dezinformării”, afirmă Petru Macovei, directorul executiv API.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente