Președintele de onoare al Partidului Liberal, fost președinte interimar al Republicii Moldova și șef al Legislativului, Mihai Ghimpu a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine cu premierul Maia Sandu, având în piept așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe. Fotografia este trucată. Nu este pentru prima dată când Mihai Ghimpu distribuie imagini trucate cu Maia Sandu pe rețelele de socializare.

Mihai Ghimpu a publicat un comentariu critic la adresa Maiei Sandu, în care vorbește despre politizarea instituțiilor, iar în fotografia care însoțește comentariul apare Maia Sandu cu o panglică a Sf. Gheorghe în piept.

sa

Ghimpu distribuie o fotografie photoshopată de un „troll” PDM

Este vorba de o fotografie falsă, photoshopată, care inițial a fost publicată de un „troll al PDM”, a comentat pentru Stopfals.md Cristina Bujor, Consilieră principală de Stat a prim-ministrei. Ea a precizat că fotografia a fost făcută la 9 mai, 2019: „Veneam de la o manifestație și în preajma sediului PAS  o persoană a rugat-o pe Maia Sandu să facă un selfie. Apoi persoana respectivă a pus fotografia pe Facebook, deja photoshopată, în care Maia Sandu apare cu panglica. Ulterior, am aflat că persoana respectivă era un troll al PDM”. „Este o fotografie falsă și îmi pare rău că Mihai Ghimpu le distribuie”, a mai declarat Cristina Bujor.

Momentul nu a fost filmat. Cel puțin nu de instituțiile mass-media. Însă imaginile video de la evenimentele publice din ziua de 9 mai, 2019, confirmă că fotografia respectivă putea fi făcută atunci, Maia Sandu avea exact aceleași haine, un trenci albastru și aceeași eșarfă la gât, care apar și în fotografie. Nicio instituție media nu a publicat pe 9 mai, 2019, fotografii în care Maia Sandu ar fi apărut cu această panglică.

Ghimpu recidivează

De menționat că nu este prima dată când Mihai Ghimpu distribuie fotografii trucate. Astfel, pe 20 iulie, 2019, portalurile Timpul.md și Telegraph.md au publicat o fotografie trucată, din care reieșea că la inaugurarea bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, premiera Maia Sandu și-ar fi ținut discursul pe fundalul drapelului Federației Ruse.

Această fotografie falsă, de asemenea, a fost distribuită de Președintele de onoare al Partidului Liberal, însoțită de un comentariu critic. În realitate, Maia Sandu a vorbit pe fundalul tricolorului și a bannerului oficial al festivității de inaugurare. Ulterior, Mihai Ghimpu a schimbat fotografia respectivă.

Mihai Ghimpu nu a răspuns la telefon pentru a comenta dacă a plasat intenționat sau nu fotografia pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Stop Fals