(foto) „Sânte firi vizionare” – expoziția care încununează pilonii literaturii românești, Alexandru Donici și Constantin Stamati

0-02-05-35df88fe5089ee6b7343579eac8b144990c123f538bc6d7963b8327308a200b7_98aa38f9
Foto:Arhivă personală

Cultura nu poate fi anihilată sau izolată vreodată, ci mai degrabă resuscitată. De aceea, pandemia nu a încălcat acest drept individual al omului de a cunoaște frumosul, ci dimpotrivă a nutrit încă o mai mare sete de a explora muzee, teatre și alte instituții primordiale formării noastre. Cel puțin așa credem noi, elevi în clasa a douăsprezecea cu aspirații mari.

Totul a început cu o absență la Evaluarea sumativă la Limba și Literatura română. Pentru a îmi lua revanșa, a trebuit să fac o vizită expoziției din cadrul Muzeului Național de Literatură Mihail Kogălniceanu. Zis și făcut!

Sursa foto: mnl.md

Având viziuni formate în urma lecturii satirei Neneaca, cuconașul ei și dascălul și a numeroaselor fabule ale lui Donici, am pornit deja inițiată la expoziția – Sânte firi vizionare. Acest eveniment cultural organizat în memoria lui Mihai Eminescu a evocat doi mari piloni ai literaturii din spaţiul nostru: Constantin Stamati şi Alexandru Donici, ambii născuţi în luna ianuarie. Genericul expoziției ne amintește de poemul manifest al lui Eminescu, Epigonii. Eminescu reușește să încununeze poeţi ce-au scris o limbă, ca un fagure de miere, inclusiv și opera lui Donici prin secvența din Epigonii”:

Donici cuib de-nţelepciune,
Care, cum rar se întâmplă, ca să mediteze pune
Urechile ce-s prea lunge ori coarnele de la cerb
Unde-i boul lui cuminte, unde-i vulpea diplomată?

Sursa foto: arhiva personală
Sursa foto: arhiva personală

Expoziția e mică, din cauza resurselor insuficiente, dar conținutul e tare prețios. A fost tare revelator să văd cărți originale, care datează de la începutul secolului XX. Printre numeroasele obiecte rare prezentate nouă, vizitatorilor, fac parte și primele ediții ale fabulelor lui Donici, precum și diplome de merit ce vorbesc despre valoarea personalităților pentru istoria națională. Constantin  Stamati a fost un scriitor român din Basarabia. Unul din membrii fondatori ai Societății Academice Române, reprezentând Basarabia, colaborând cu Albina românească și Dacia literară. Alexandru Donici, poet român basarabean a editat două cărți de „Fabule” cu opere proprii și traduceri. Donici a avut un deosebit spirit de observație, criticând în fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste în societatea umană. În creația sa sunt populare fabulele: „Antereul lui Arvinte”, „Musca la arat”, „Racul, broasca și știuca”, „Doi câini”, ș.a.

Fascinante au fost și portretele marilor oameni de artă, realizate de către Valentina Rusu Ciobanu, care la data de 28 octombrie a anului trecut, a împlinit vârsta de 100 de ani. Picturile sale relevă maniera naivă sau poate copilărească, de a întruchipa realitatea văzută cu ochii, pe pânză printr-o simbioză de realism poetic și spirit original.

Sursa foto: arhiva personală

Expoziția „Sânte firi vizionare”: Constantin Stamati & Alexandru Donici va putea fi vizitată până în data de 15 februarie 2021, în Sala cu șemineu a Casei Scriitorilor (str. 31 August 1989, nr. 98).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente