Emigrație, dispersare lingvistică și investiții minime în educație. Șase tineri prezintă printr-un podcast internațional dedesubturile Moldovei

viber_image_2021-01-24_14-42-19
Foto:arhiva personală

The Moldovan Coffee Break este un podcast realizat de compania media din Irlanda Europa United și are ca scop prezentarea Moldovei către audiența din Vest printr-un exercițiu de reflectare asupra realității și aspirațiilor existente pentru țară. Discuțiile fiecărei ediții conturează aspecte precum libertatea presei, studiile din țară și de peste hotare, lupta cu pandemia, dar și lupta contra divizării societății din perspectiva unor șase tineri care ne prezintă Moldova prin ochii lor.

Loredana Prijmireanu, în calitate de voluntară pentru un ONG internațional, a organizat o serie de interviuri cu tineri activi civic și social din regiunile rurale ale Moldovei pentru a afla care le sunt interesele, necesitățile și cât de în serios îi iau autoritățile. Această experiență a fost un apel de trezire pentru Loredana.

„În ciuda ideii promovate masiv de generațiile adulte că toți tinerii au plecat din țară, în Moldova mocnește multă speranță, iubire și dedicație din partea lor”

Atunci a decis că vrea să știe asta cât mai mulți, iar Europa United, o companie media din Irlanda care are ca scop încurajarea dezbaterilor și a opiniilor asupra Europei de azi, i-a oferit această posibilitate. Astfel, proiectul s-a născut spontan din dorința de a vocifera și amplifica vocea tinerilor, care de fapt deseori este ignorată.

Loredana este sigură că fiecare cetățean e ambasadorul țării sale peste hotarele ei, iar ea, la rândul ei, s-a ciocnit de multe stereotipuri în timpul studiilor în Țările de Jos. „Mereu mi-a fost complicat să relatez un eveniment care s-a întâmplat în Moldova cunoscuților mei internaționali, pentru că fiecare propoziție avea nevoie de mult context. Deci, acest podcast vrea să explice celor pentru care problemele Moldovei de acum par primitive ce o doare pe această țară și de ce, iar celor cărora o numesc patrie să le dea inspirație pentru a mai lupta pentru ea.”

Cei șase tineri au discutat cu Loredana despre cum își văd viitorul în continuare, despre cultură și prioritizarea acesteia în Moldova, despre limba vorbită și multe alte subiecte ce dezvăluie adevăruri despre realitatea de la noi prin prisma propriilor frici, aspirații și opinii.

În zilele ce urmează, #diez va publica fiecare interviu din cadrul podcast-ului și împreună îi vom descoperi pe cei șase: Catarina Martin, Vasile Harghel, Cristina Carmanu, Marcel Lazăr, Loredana Gămurari și Alina-Maria Țurcanu. Până atunci, ești invitat să asculți trailer-ul proiectului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente