Republica Moldova s-a înscris la programul de cost-sharing din cadrul platformei COVAX, prin intermediul căreia va putea beneficia de prețuri mai avantajoase, în cazul în care se va depăși asigurarea cu 20 % a populației cu vaccin gratuit din partea COVAX. Potrivit ultimelor informații raportate pe platforma COVAX, Republica Moldova și alte state ar putea beneficia de vaccinul împotriva COVID-19 începând cu trimestrul II al anului 2021.
În asigurarea cu vaccin anti COVID-19 a populației, vor fi luate în calcul 3 scenarii:
# la etapa I va fi asigurată vaccinarea de la 1-10 % din populația țării;
# la a II-a etapă, pe măsură ce oferta de vaccin crește, dar disponibilitatea rămâne limitată, va fi asigurată vaccinarea variind de la 11-20 % din populația țării;
# la etapa a III-a, când oferta de vaccin atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea de la 21-50 % din populația țării.
Totodată, au fost stabilite grupurile-țintă care vor fi asigurate la etapa inițială cu vaccin anti-COVID-19, conform recomandărilor globale ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE): lucrătorii din domeniul medical; adulții cu vârsta mai mare de 60 ani și cu comorbidități (grup cu risc sporit); persoanele/beneficiarii din cadrul Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul social; lucrătorii din domeniul de educație, lucrătorii din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior conform disponibilității de vaccin, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație, la solicitare.
Menționăm că COVAX este unul dintre cei trei piloni ai accesului la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța ca răspuns la pandemia COVID-19. Coordonat de GAVI, CEPI și OMS, COVAX va realiza acest lucru acționând ca o platformă care va sprijini cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unei game largi de vaccinuri candidați COVID-19, și negocierea prețurilor. Toate țările participante, indiferent de nivelurile de venit, vor avea acces egal la aceste vaccinuri, odată ce acestea vor fi dezvoltate.