Alegerile prezidențiale care au avut loc recent ne-au arătat că existența unei singure căi de exprimare a votului poate fi dificilă, în special pentru cetățenii din diasporă. De altfel, discuțiile despre implementarea votului electronic în Moldova au fost readuse la ordinea zilei, iar în timp ce multe voci susțin că această procedură trebuie implementată cât mai curând, autoritățile par să nu reacționeze la cererile oamenilor.
Artur Raboi, care este Arhitect specializat pe Sisteme Informaționale la Agenția de Guvernare Electronică (eGov) a vorbit pe larg despre acest subiect în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.
„Este o temă sensibilă și discutată în ultima perioada destul de intensiv. Sunt țări care au implementat votul electronic, însă discuțiile despre riscuri și securitate persistă până acum. Dacă în alte țări a fost implementat votul electronic, înseamnă că este posibil și la noi. Indicația trebuie să vină de sus”, susține expertul.
Totuși, scepticism cu privire la implementarea votului electronic există și în rândul cetățenilor. „Oamenii au fobie cu privire la orice vot, pentru că acolo sunt interese. Frica asta că cineva, aflându-se într-un centru de date din Chișinău sau Tallinn, văzând cum intră voturile, ar putea să le modifice fie pe parcurs sau în timpul calculării să ignore un vot”, mai spune Artur Reaboi.
Specialistul în Sisteme Informaționale la eGov vine și cu soluții. „Toate aceste întrebări trebuie analizate în detalii de specialiști, pentru că sunt sigur că persoanele simple n-o să înțeleagă până la urmă ce înseamnă vot electronic, chiar dacă o să-l folosească. Specialiștii în domeniul criptologiei, IT și cei specializați în proceduri electorale ar trebui să întâlnească și să discute toate riscurile”, declară expertul.
Toată discuția pe acest subiect dintre Artur Gurău și Artur Reaboi o puteți asculta mai jos în rezumatul podcast-ului „Mai Departe”.
Întreaga nouă ediție „Mai Departe” cu Artur Gurău și Artur Reaboi poate fi ascultată mai jos.