În anul 2019, 7 % din populația Republicii Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități

Foto:realitateadedîmbovita.net

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual pe 3 decembrie, Biroul Naţional de Statistică prezintă informaţia privind situaţia persoanelor cu dizabilităţi în anul 2019. Astfel, circa 7 % din populația Republicii Moldova cu reședință obișnuită o constituie persoanele cu dizabilități.

La 1 ianuarie 2020, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova a constituit 177 000 de persoane, inclusiv 10 700 de copii cu vârsta de 0-17 ani. Persoanele cu dizabilităţi au reprezentat 6,7 % din populaţia totală a ţării cu reședință obișnuită, iar copiii cu dizabilităţi au constituit 1,9 % din numărul total al copiilor cu reședință obișnuită din Republica Moldova.

Dizabilitatea în rândul pensionarilor survine cel mai des după vârsta de 55 de ani

În numărul total al pensionarilor de dizabilitate au predominat persoanele cu vârsta de 55-64 de ani – 44,1 % şi 30-54 de ani – 31,6 %. Diferențe majore între bărbați și femei s-au înregistrat în grupul de vârstă 55-64 de ani, cu 11,1 p.p. mai multe femei decât bărbați. Aproape fiecare al zecelea pensionar avea dizabilitate severă (10,1 %).

Beneficiari de alocaţii sociale de stat de dizabilitate sunt preponderent persoanele cu dizabilităţi din copilărie

La 1 ianuarie 2020, din numărul de persoane cu dizabilităţi care erau beneficiari  de alocaţii sociale de stat (50 800 persoane), aproape fiecare al doilea beneficiar a fost persoană cu dizabilitate din copilărie și aproape fiecare al cincilea beneficiar – copil în vârstă de până la 18 ani. Femeile au constituit 55,2 % în structura beneficiarilor, iar persoanele din mediul urban au reprezentat 54,8 %.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată anual în Republica Moldova, pe 3 decembrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente