Pandemia de COVID-19 afectează cele mai vulnerable categorii de populație și sectoarele economiei care au fost nevoite să reducă din numărul angajaților. Potrivit studiului realizat de UNDP Moldova, au fost identificate șapte grupuri vulnerabile la efectele pandemiei.
#1. Femeile. Schimbarea stilului de viață pentru a proteja familia de infectare a afectat pe mai multe femei decât bărbați. Femeile au început să aloce și mai mult timp treburilor casnice, precum și monitorizării și acordării de ajutor copiilor în condițiile învățământului la distanță. 6 % dintre femeile chestionate au suferit de violență domestică și toate au depus plângeri.
#2. Elevii. Incapacitatea copiilor de a frecventa regulat școala va aprofunda și mai mult discrepantele dintre performanța elevilor avantajați și acelor defavorizații din puncte de vedere social.
#3. Gospodăriile sărace au înregistrat pierderi mari de locuri de muncă, punând presiune asupra bugetelor modeste. Ele sunt nevoite să reducă alimentele ca răspuns la pandemie, în pofida regimului alimentar mai sărac. Una din cinci gospodării sărace și-a redus cheltuielile aferente sănătății și educației pentru a face față consecințelor pandemiei.
#4. Tinerii NEET (neîncadrați în educație, muncă sau formare) sunt expuși unui risc mai mare de excluziune socială decât restul populației, deoarece nici nu își dezvoltă abilitățile prin educație, nici nu acumulează experiență prin angajare în câmpul muncii. 37 % dintre tinerii NEET nu au avut suficient echipament individual de protecție în perioada pandemiei.
#5. Persoanele în etate s-au simțit singure și s-au declarat îngrijorate de activitatea sistemului de sănătate. Această categorie de persoane este chiar mai vulnerabilă decât era înainte de pandemie. Persoanele în etate au înțeles cel mai puțin măsurile de prevenire și au avut cele mai multe dificultăți în procurarea echipamentului individual de protecție.
#6. Muncitorii emigranți au fost nevoiți să revină acasă ori să-și caute alte locuri de muncă, după ce mulți dintre ei au rămas fără serviciu.
#7. Liberii profesioniști s-au confruntat cu scăderea vânzărilor, limitarea accesului la materii prime și reducerea cererii pe piața internă și au probleme serioase legate de lichidități/fluxuri de numerar.