Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.
Berea Litra am gustat-o pentru prima dată în anul 2017 și de atunci am devenit un fan al berilor craft produse de Sergiu Litra și echipa lui.
Recent, Litra a fost premiată cu argint la European Beer Star – una dintre cele mai importante competiții de bere din lume. Sergiu Litra, fondatorul fabricii de bere, a dat lovitura în acest an cu Tyask Cuvee Blanc, impunându-se în categoria „Bere cu Fructe”.
Spre rușinea mea, nu am gustat până acum această bere. Am comandat-o online pe litra.md, pe lângă alte cinci beri pe care le voi descrie în acest review. Puteți comanda fiecare bere separat, însă dacă doriți să încercați mai multe tipuri de beri, sfatul meu este să alegeți unul dintre mix pack-urile, care conțin 12 sticle diverse de beri. Costă 400 de lei, iar livrarea este gratuită.
Chiar dacă membrii grupului Bere Moldova mi-au recomandat să finisez degustarea cu Tyask Cuvee Blanc, eu voi face invers. Sunt prea curios să gust cât mai repede această bere.
Litra Brewing Company Tyask Cuvee Blanc (0,33 ml – 70 MDL) – 8 % alcool
„Este o bere pe care am făcut-o cu scopul de a aduce ceva absolut diferit pe piața noastră. Este o combinație dintre vinificație și fabricarea berii. Hameiul pe care îl folosim oferă nuanța de Sauvignon. Am încercat trei feluri de struguri până a ajunge la varianta optimă. Folosim drojdie de șampanie. Berea se maturizează timp de jumătate de an”, iată ce a spus despre această bere Sergiu Litra.
Cu siguranță, nu am mai încercat așa ceva până acum. Nu este o bere obișnuită pe care o poți consuma în cantități mari. Ea trebuie savurată și înțeleasă. Am combinat Tyask-ul cu cașcavalul francez brie și nucile caju. S-au potrivit de minune. Pe mulți cred că îi va speria prețul acestei beri. Da, nu este o bere ieftină, însă merită gustată cel puțin o dată. După ce o gustați, prețul nu va mai speria.
Pale Ale (0,33 ml – 27 MDL) – 5,3 % alcool
Este o bere clasică, la prepararea căreia au fost folosite patru tipuri de hamei american, care îi conferă nuanțe de citrice. Are post gust amărui, caracteristic grepfrutului. La fel ca acum trei ani, am servit Pale Ale-ul cu un cheeseburger. O combinație minunată!
Hefeweissbier (0,33 ml – 27 MDL) – 5,2 % alcool
Este un stil de bere tradițional bavarez. Din germană hefe înseamnă drojdie, iar weiss bier – bere albă. Berea este produsă din minimum 50 % malț de grâu. Hefeweissbier de la Litra este făcută după legea Reinheitsgebot (legea bavareză a purității berii), care spune că la prepararea berii pot fi folosite doar patru ingrediente: apă, malț, hamei și drojdie de bere. Este o bere ușoară, are nuanță de coajă de banană coaptă. Se recomandă a fi servită cu specialități la grătar.
Rauch-Bier (0,33 ml – 27 MDL) – 5,5 % alcool
Din limba germană cuvântul rauch înseamnă fum, deci ne putem da seama că este o bere cu aromă de fum. Rauch-Bier, după rețeta originală, se produce doar în orașul bavarez Bamberg. „Noi cumpărăm malțul deja afumat pentru a păstra aroma de fum. Este un lager ce se bea ușor. Îl producem în prima parte a toamnei”, a declarat fondatorul Litra Brewing, Sergiu Litra. Am gustat în premieră această bere, se simte o aroma de fum și chiar aromă de afumătură de carne (singura bere care merge din start cu o zacuscă la pachet). O puteți savura alături de prieteni și familie la un picnic cu frigărui.
Pumpkin Ale (0,33 ml – 35 MDL) – 6,5 % alcool
Pentru prima dată această bere a fost produsă de berarii din SUA pentru tradiționalul festival Pumpkin Chunkin, unde este sărbătorită culegerea roadei de bostan. Este o combinație din malț, hamei și bostan. Am servit această bere cu o plăcintă cu bostan – perfect!
Rocket IPA (0,33 ml – 40 MDL) – 7 % alcool
Am încheiat degustarea cu un Rocket IPA. Este considerată cea mai amară bere de pe piața autohtonă, întrucât cantitatea de hamei o depășește de șapte-opt ori pe cea folosită într-un Pale Ale clasic. La producerea berii sunt folosite cinci tipuri de hamei. Se simt nuanțe de caramel. Este o bere densă, complexă, potrivită pentru perioada rece a anului.
Vă recomand să-i susțineți pe producătorii autohtoni în special în această perioadă, pentru că merită cu adevărat!
***
Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.
Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.