(foto) Încă o premieră electronică pentru Moldova. Acum vor putea fi realizate împuterniciri în regim online și gratuit

MAIN

Agenția de Guvernare Electronică a lansat astăzi, 24 noiembrie, încă un serviciu nou pentru Republica Moldova. Este vorba despre Registrului împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower). Acest serviciu va permite persoanelor să simplifice modalitățile de oferire a unor împuterniciri și să reducă timpul de așteptare pentru obținerea documentelor care atestă aceste împuterniciri. Mai jos îți explicăm cum funcționează serviciul și care sunt beneficiile acestuia.

Anterior, ți-am povestit despre mai multe servicii lansate de Agenția de Guvernare Electronică cum ar fi Portalul Cetățeanului sau serviciul MNotify. Serviciul lansat astăzi face parte din suita tuturor evenimentelor organizate de agenție și este integrat în Portalul Cetățeanului.

Pentru a înțelege ce presupune serviciul MPower, îți propun un exercițiu de imaginație. Să zicem că te afli peste hotarele țării, dar ai nevoie să ridici un document de la o instituție din Moldova. În mod normal, trebuie să împuternicești pe cineva prin intermediul unei procure. Acest lucru presupune identificarea unui notar, achitarea serviciilor de notariat și expedierea procurii în Moldova. MPower vine să simplifice acest proces. Tot de ce vei avea nevoie este să te autentifici în platformă, să alegi tipul de împuternicire, să introduci datele persoanei pe care o împuternicești, să semnezi electronic și voilà! În total, îți va lua cinci minute. Apropo, acest lucru îl poți face absolut gratuit.

Ei bine, după acest exercițiu îți propun să cunoaștem mai detaliat serviciul și modul de funcționare chiar de la creatorii acestuia.

Igor Bercu, managerul acestui produs: „Acest serviciu îi oferă semnăturii electronice puterea de semnătură olografă. Pentru a acorda o împuternicire, trebuie să ne autentificăm în sistem prin semnătură electronică eliberată de autoritățile de pe teritoriul Republicii Moldova. Persoana împuternicită nu e neapărat să aibă semnătură electronică, doar trebuie să dețină acel cod al împuternicii pentru a-l prezenta autorităților spre verificare”.

 

Există câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgă o persoană în mediul online pentru a crea sau a obține o împuternicire. Despre acești pași ne spune Daniela Moțpan, manageră de proiect în cadrul companiei Esempla: „Pe site-ul mpower.gov.md puteți verifica ce tipuri de împuterniciri se pot face la momentul de față. Tot acolo puteți verifica starea împuternicirilor efectuate sau primite, precum și crea împuterniciri noi.

Pentru a acorda împuternicirea, este nevoie de autentificare prin MPass. După autentificare, trebuie să alegi rolul de care ai nevoie, fie că oferi împuternicire, fie că verifici împuternicirile pe care le ai. În sistem lista împuternicirilor acordate de tine sunt de culoare albastră, iar cele oferite ție sunt de culoare verde.

1. Pentru a crea o împuternicire, trebuie să apeși butonul «Împuternicire nouă».

2. Alegi serviciul pentru reprezentare, să zicem ridicarea cazierului juridic.

3. După aceasta, completezi datele persoanei pe care vrei să o împuternicești (IDNP).

4. Alegi termenul de valabilitate de care ai nevoie.

5. Ulterior, trebuie să alegi fie opțiunea «salvează ca schiță», fie opțiunea «acordare».

6. În cazul celei de a doua opțiuni, vei fi redirecționat(ă) către MSign, unde va trebui să selectezi instrumentul de semnare.

7. Semnezi. Se validează semnătura.

8. Te întorci pe pagină și verifici validitatea împuternicirii.

Ce facem dacă vrem să retragem această împuternicire?

1. Selectăm butonul «Revocă».

2. Vor apărea toate detalii procesului de revocare și care ar fi rezultatul acestei acțiuni.

3. Aplici semnătura electronică și împuternicirea este revocată”.

Acest serviciu are un temei legal și funcționează în baza a trei acte normative care pot fi consultate în imaginea de mai jos.

Vadim Vintilă, consultant juridic în cadrul Agenției de Guvernare Electronică: „În mod autonom, fiecare persoană care deține semnătură electronică are posibilitatea să facă împuterniciri fără notar. Un alt aspect este că acest lucru se poate face gratuit. Ceea ce în mod tradițional durează câteva ore de stat la rând, acum durează doar câteva minute. Un alt aspect important pe care îl aduce sistemul MPower este acționarea în numele cuiva și în sistemele informaționale de stat și private. Împuternicirile vor putea fi consumate și verificate automat de către serviciile integrate în acest sistem. Un alt aspect foarte important este că împuternicirea duce la excluderea pe parcurs a documentelor pe hârtie. Acest serviciu se pliază perfect cu situația demografică din Moldova, deoarece va permite să fie accesat atât de persoanele de acasă, cât și de persoanele de peste hotare care dețin semnătură electronică”.

De menționat e că nicio împuternicire, din moment ce este creată, nu este eliminată din sistem. Acestea sunt trecute în stările „nevalabile” sau „revocate”. Astfel, serviciul servește și ca un registru statistic, pe baza căruia se pot obține anumite date statistice despre numărul de împuterniciri și realizatorii acestora.

Totodată, autorii serviciului ne asigură că nu vor fi probleme cu încurcarea datelor, așa cum se întâmplă în multe alte sisteme informaționale, de exemplu, încurcarea identității persoanelor care au același nume și prenume, datorită conectării cu alte servicii din sistem.

Arutr Reaboi, șeful secției analiză și proiectare, Agenția Guvernare Electronică: „MPower este dezvoltat cu ajutorul infrastructurilor moderne. Acum se află pe un server, iar în următoarea secundă va fi pe alt server. Acesta este avantajul platformei. MPower, pe lângă interfața grafică, oferă interfață pentru diferite aplicații care pot verifica în sistem automat valabilitatea împuternicirilor, inclusiv valabilitatea lor în trecut.

Pentru dezvoltarea serviciului a fost folosită metodologia AGILE.

Serviciul urmează să fie dezvoltat în continuare. Pentru aceasta folosim tehnologii moderne, anume datorită acestui lucru instalarea noilor versiuni este posibilă fără ca utilizatorii să vadă impact asupra utilizării platformei”.

E de menționat că, la momentul actual, este posibilă oferirea împuternicirilor doar pentru acele acte pentru care legea nu impune obligativitatea formei autentice (adică semnată pe hârtie de notar).

Acum pe MPower sunt disponibile cinci servicii:
1. Ridicare certificat cazier contravențional;
2. Ridicare certificat cazier detaliat;
3. Ridicare certificat cazier juridic;
4. Ridicare trimiteri Curier Rapid;
5. Ridicare trimiteri poștale simple (neînregistrate).

În timpul apropiat, lista urmează să fie completată și cu alte servicii conexe de la instituții mari din Moldova, care conlucrează cu cetățenii, precum FISC, CNAS, CNAM și altele.


Lansarea MPower a avut loc în cadrul Campaniei de Comunicare „10 ani de e-Guvernare în Republica Moldova”, o campanie dedicată aniversării unui deceniu de la crearea Agenției de Guvernare Electronică, dar și transformării digitale a guvernării în țara noastră. Cu acest prilej, timp de 10 săptămâni, în fiecare zi de marți, la ora 10.00 vor fi organizate Evenimente LIVE cu Agenția de Guvernare Electronică, în cadrul cărora vor fi comunicate realizările obținute și perspectivele de viitor ale e-Guvernării. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente