Premieră pentru Moldova! Autoritățile publice pot notifica cetățenii despre diverse evenimente în format electronic

MNotifymain

Încă o premieră electronică pentru Republica Moldova. Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a lansat Serviciul guvernamental de notificare electronică (MNotify), care presupune stabilirea unei legături dintre cetățeni și autoritățile publice. Mai exact, vorbim despre un serviciu care le permite autorităților să trimită diferite tipuri de notificări cetățenilor. Mai jos îți explicăm cum este posibil acest lucru.

Imaginează-ți că ai depus o cerere la o autoritate publică, iar peste o bucată de timp ai vrea să afli la ce etapă se află cererea ta. Pentru aceasta nu va fi nevoie să mergi la autoritatea publică sau să dai o mulțime de telefoane, ci vei primi o notificare care va include informație despre statutul cererii.

Un alt exemplu. Imaginează-ți că ai o datorie la stat despre care ai uitat. Datorită serviciului MNotify vei primi această notificare în format electronic, și nu pe o hârtie care riscă să se piardă prin cutia poștală.

Mariana Cibotaru, managera proiectului din cadrul AGE: „În această săptămână, venim cu o lansare nouă. Este vorba despre serviciul guvernamental de notificare electronică MNotify. Scopul acestui serviciu este de a oferi autorităților publice, precum și persoanelor fizice și juridice un mecanism eficient de notificare a utilizatorilor prin intermediul diverselor canale de comunicare și notificare. Acest serviciu expediază mesaje prin diferite canale de comunicare. Ulterior, la lista canalelor disponibile vom adăuga și alte canale”.

Acum, când ai înțeles ce presupune MNotify, vezi cum funcționează.

În primul rând, e bine să știi că acest serviciu e gratuit. În al doilea rând, trebuie să știi că acest serviciu face parte din suita serviciilor electronice implementate de AGE, iar pentru a te conecta la acesta este necesar să utilizezi semnătura electronică (este suficient să o utilizezi o singură dată).

De ce semnătura electronică, dar și alte detalii despre serviciile AGE ți-am explicat săptămâna trecută, atunci când a fost lansat Portalul Guvernamental al Cetățeanului.

Dumitru Postu, manager al proiectului din cadrul AGE: „Am lansat un serviciu nou, dedicat utilizatorilor pentru care muncim zi de zi. Prin acest serviciu țintim două categorii de utilizatori: prestatorii de servici publice și cetățenii și mediul de afaceri (utilizatorii finali). MNotify permite notificarea utilizatorilor finali despre diverse evenimente. Evenimente pot fi de tot felul cum ar fi: statutul unei cereri depuse la o autoritate publică, terminând cu notificări privind anumite datorii pe care le are cetățeanul la FISC sau orice altfel de notificări necesare între cetățean și instituțiile statului”.

Pentru a primi notificări de la autorități prin intermediul serviciului MNotify, trebuie să parcurgem următorii pași.

#1. Intră pe adresa mnotify.gov.md.
#2. Autentifică-te. După aceasta vei fi transferat pe profilul destinatarului.
#3. Trebuie să alegi canelele prin intermediul cărora vrei să fii informat (e-mail, Viber, SMS etc.).
#4. După ce ai ales canalele, îți ajustezi setările după bunul plac. De exemplu, alegi ziua și ora când vrei să primești notificări sau limba în care ai vrea să-ți vină mesajele.

E de menționat că expeditorii (în cazul dat autoritățile publice) nu pot alege canalul prin care să-ți trimită mesajul. Cetățeanul este cel care face această alegere, iar autoritatea publică se conformează.

Iar acum, să ne oprim un pic la canalele de notificare. MNotify pune la dispoziție câteva tipuri de notificări.

# Poșta electronică (e-mail). Utilizatorii trebuie sa-și seteze adresele electronice la care doresc să primească notificări prin e-mail, în profilul din MNotify și să respecte limitele acceptate pentru mărimea e-mailurilor (mai jos).

În prezent MNotify nu permite răspunsuri (reply) la notificările prin e-mailuri primite.

# Portalul cetățeanului. Fiecare cetățean deținător de semnătură electronică poate accesa notificările sale expediate de prestatorii de servicii, autorități și instituții publice (Expeditori), în contul său în cadrul portalului guvernamental al cetățeanului. Cetățeanul nu trebuie să-și seteze date de contact pentru acest canal de notificare, deoarece IDNP-ul său va servi ca dată de contact. Portalul guvernamental al cetățeanului poate fi accesat aici.

# Notificări push. La momentul de față, destinatarii se pot abona la acest canal de notificare prin intermediul portalului guvernamental al cetățeanului care poate fi accesat aici, după autentificarea prin serviciul MPass.

Pe măsura dezvoltării MNotify, vor fi adăugate și alte portaluri guvernamentale unde destinatarii se vor putea abona la notificări push.

# Mesaje scurte (SMS). Acest canal este inactiv în prezent, dar urmează să fie activat în scurt timp.

# Mesagerie instantanee (chat). La momentul de față, MNotify permite notificări prin mesageria instantanee pentru Viber și Telegram. Pentru a adăuga canalul de notificare scanați codul QR specific canalului.

În scurt timp, vor fi disponibile încă două canale: WhatsApp și Facebook Messenger.

Un alt moment important al acestui serviciu este protecția datelor cu caracter personal. De altfel, e bine să știi că acest serviciu are la bază și o hotărâre de guvern care-i reglementează activitatea. Un punct din acea hotărâre se referă și la protecția datelor cu caracter personal. Respectiv, autoritatea publică nu are dreptul să colecteze datele de contact, avându-le doar pe cele din sistemul MNotify, care, la rândul lor, sunt stocate într-o platformă centralizată.

Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu: „Acest serviciu vine să completeze acea familie de servicii care au scopul de a moderniza serviciile publice din Moldova. Este un serviciu strategic, întrucât participarea la modernizarea serviciilor publice vine să ne ajute să implementăm servicii proactive: atunci când cetățeanul este doar informat că i s-au prestat anumite servicii. De asemenea, MNtoify vine să ajute la protejarea datelor persoanele. În mare parte acest serviciu notifică entitățile din bazele de date pe care le aveam”.

Și încă o veste bună pe final! Agenția de Guvernare Electronică va oferi posibilitatea sectorului privat să utilizeze platforma respectivă în calitate de expeditor. Acest serviciu va fi contra plată.


Lansarea MNotify a avut loc în cadrul Campaniei de Comunicare „10 ani de e-Guvernare în Republica Moldova”, o campanie dedicată aniversării unui deceniu de la crearea Agenției de Guvernare Electronică, dar și transformării digitale a guvernării în țara noastră. Cu acest prilej, timp de 10 săptămâni, în fiecare zi de marți, la ora 10.00, vor fi organizate Evenimente LIVE cu Agenția de Guvernare Electronică, în cadrul cărora vor fi comunicate realizările obținute și perspectivele de viitor ale e-Guvernării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente