Aproape 30 milioane de dolari, profituri ale unor companii din Republica Moldova, au fost „mutate în țări cu impozite mai favorabile”, se arată într-un studiu al grupului britanic de advocacy Tax Justice Network.
Potrivit raportului, paradisurile fiscale costă guvernele lumii mai mult de 427 de miliarde dolari pe an, inclusiv peste 89 de miliarde dolari în SUA, circa 40 de miliarde dolari în Marea Britanie, peste 35 de miliarde de dolari în Germania, circa 20 de miliarde în Franţa şi aproape 15 miliarde dolari în China şi Brazilia, scrie Mold-street.com.
34 de milioane de salarii anuale pentru asistente medicale
„La nivel global, echivalentul a peste 34 de milioane de salarii anuale de asistentă medicală se pierd în paradisuri fiscale în fiecare an”, constată autorii studiului.
Aproximativ 245 miliarde dolari din total sunt profituri mutate de companii în țări cu impozite mai favorabile. Persoane bogate sunt responsabile pentru 182 de miliarde de dolari, prin „ascunderea activelor și veniturilor nedeclarate offshore, dincolo de limitele legii”, se arată în studiu.
Principalele paradisuri fiscale: Cayman, Marea Britanie, Ţările de Jos
Insulele Cayman au fost etichetate ca fiind principalul paradis fiscal, fiind responsabile pentru aproximativ 70 de miliarde de dolari pe an.
Aceasta este urmată de Marea Britanie, Ţările de Jos, Luxembourg, Statele Unite ale Americii şi Hong Kong.
Atât insulele Cayman, dar în special Marea Britanie şi Ţările de Jos, au fost/sunt printre principalele destinaţii ale plecării capitalului din Moldova, multe firme înregistrate acolo fiind implicate în scheme de evaziune fiscală şi spălare a banilor, precum Laundromatul sau frauda bancară.
Raportul acuză autorităţile că favorizează astfel de practici. Companiile și mega bogații care abuzează de sistemele fiscale nu evită impozitele pentru că sunt inovatoare, ci pentru că „știu că politicienii îi vor lăsa să scape”, a spus Rosa Pavanelli, secretar general al sindicatului Public Services International ca răspuns la concluziile din raport.
„Acum că am văzut rezultatele brutale, liderii noștri trebuie să oprească miliardele care curg din servicii publice și în conturi offshore sau să riște să alimenteze cinismul și neîncrederea în guvern”, a adăugat ea.
Autorii au sugerat trei soluții pentru guverne: impozitarea profiturilor la nivel global pentru companiile multinaționale, introducerea unui impozit pe avere cu „rate punitive” pentru cetățenii care își ascund averile și crearea unui grup fiscal global al Națiunilor Unite.