Activitatea întreprinderilor de stat (ÎS) și a întreprinderilor municipale (ÎM) din Republica Moldova reprezintă un domeniu vulnerabil la riscurile de corupție. Printre problemele care afectează negativ activitatea ÎS/ÎM se numără: apariția conflictelor de interese, utilizarea ineficientă a banilor publici, gestionarea neconformă a bunurilor care aparțin întreprinderilor sau fondatorilor, sisteme de control intern inexistente sau ineficiente, lipsa de transparență și a accesului la informații privind activitatea întreprinderilor etc., se arată în raporul CNA.
Potrivit informațiilor elucidate în document, activitatea ÎS și ÎM din municipiul Chișinău cunoaște carențe la capitolul procesului de achiziții publice. În speță, se spune că ele nu aplică reguli unice în procesul de achiziție, dar continuă să se ghideze în mod individual fie de propriile regulamente interne, fie de legislația în achiziții publice și regulamentele subsecvente.
Procesul de achiziții are un grad redus de transparență. S-a constatat că doar 1/4 din întreprinderile evaluate (patru ÎS și patru ÎM) au publicat pe pagina web Planurile anuale de achiziții din ultimii doi-patru ani și doar 10 % dintre întreprinderi (două ÎS și o ÎS) au publicat pe pagina web informații/rapoarte privind monitorizarea executării contractelor de achiziții.
În cadrul studiului au fost evaluate 21 de întreprinderi de stat și 10 întreprinderi municipale din municipiul Chișinău prin prisma politicilor de integritate și anticorupție.