(foto, video) În Clasa Viitorului se învăță altfel și în vacanță. Un grup de tineri a creat și a programat roboței

DSC_1512

Un grup de 16 elevi, ghidat de unul dintre cei mai trendy și tech profesori, Alex Leahu, a decis ca, în vacanța de toamnă 2020, să schimbe felul în care percep distracția și au participat la Tabăra de Toamnă de la Clasa Viitorului. Elevii au creat roboți și i-au animat prin programarea lor.

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” (CNIDE) este o platformă de inovații digitale în educație, care își propune regândirea modului în care noile tehnologii transformă procesul de studii.

Alex Leahu este un tânăr profesor de matematică din Moldova, care este pasionat de tehnologii. De la începutul carierei sale, acesta este îndrăgit de elevi pentru că are o altă abordare, asta i-a permis ca elevii săi să obțină nota de 10 la examenele de bacalaureat și să fie acum unul dintre cei mai populari tineri profesori din Chișinău, și nu numai. La Centrul Național de Inovații Digitale în Educație, Alex îmbină pasiunea față de tehnologii cu cea de lucru cu copiii și desfășoară activități de instruire.

„Scopul nostru a fost să motivăm elevii să exploreze și utilizând tehnologiile să facem simulări de lecții diferite decât cele cu care sunt obișnuiți deja la școală. După o scurtă introducere și prezentare a echipamentelor de la centru, pe care le-am utilizat la tabără, am aplicat scenarii de învățare făcând diferite analogii cu viața reală”, spune Alex Leahu.

Ce fel de tehnologii au testat elevii

Ozobot

„Una dintre tehnologiile utilizate a fost Ozobot. Dacă e să spun pe scurt despre ei, aceștia au senzori de culoare și în funcție de o consecutivitate de culori execută o anumită instrucțiune.”

„După ce i-am familiarizat cu roboțeii Ozobot, astfel ca elevii să înțeleagă ce prezintă ei, i-am programat cu ajutorul culorilor. Am ales un sector de pe harta orașului Chișinău și am programat robotul ca pe o mașină care trebuia ulterior să respecte regulile de circulație parcurgând traseul dat. Ca finalitate elevii au avut de explicat fiecare cod ales și de ce au ales anume acel cod, iar la final s-au distrat filmând pe telefon acest drum parcurs de Ozobot”, adaugă Alex.

Ozobot-ul este un robot inteligent și sociabil, care îi învață pe elevi să programeze în timp ce interacționează cu colegii săi. Acest tip de robot este dotat cu o serie de caracteristici interactive: senzor de culoare, conectivitate cu telefon sau tabletă, dar și programare mai avansată – toate fiind destinate pentru dezvoltarea creativității copiilor, imaginației, dar și a abilităților de programare.

LEGO Education WeDo

„O altă tehnologie care deja este suficient de populară în comunitățile educaționale, este LEGO Education WeDo 2.0, cu  ea au fost familiarizați elevii din cel de al doilea grup. Ulterior, au fost creați câțiva roboței și programați la nivel începător”, explică Alex Leahu.

Cu ajutorul LEGO WeDo 2.0 conceptele abstracte pot fi explicate prin elemente tangibile și pot fi mult mai bine înțelese, de exemplu, explicarea noțiunii elementare de științe și matematică cu ajutorul roboților și pieselor incluse în set. Utilizarea acestor seturi dezvoltă creativitatea, logica, interesul pentru disciplinele reale, cunoștințe inițiale de programare, abilitatea de colaborare și lucru în echipă, dar și altele.

Tabăra de toamnă de la Clasa Viitorului este o activitate nouă la Centrul Național de Inovații Digitale în Educație, dar care urmează să fie replicată în vacanțele elevilor.

Pe parcursul taberei, Clasa Viitorului a făcut tot posibilul ca regulile epidemiologice să fie respectate, astfel elevii, cât și profesorul au purtat măști de protecție, au păstrat distanța socială și și-au dezinfectat cât mai des mâinile.

Ce este Clasa Viitorului

Clasa Viitorului este un proiect de transformare digitală a educației, fondat la inițiativa și cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, USAID, Suedia, UK aid, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, Fundația Orange Moldova, prin Centrul de Informații Universitare, în parteneriat cu Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED). Proiectul a fost lansat în anul 2017 și presupune crearea în școli a claselor flexibile, în care se experimentează metode interactive de predare-învățare, prin intermediul tehnologiilor digitale, precum și dezvoltarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație care activează pe lângă Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, în colaborare cu Universitatea de Stat din Tiraspol. Până în prezent, conceptul Clasa Viitorului a fost implementat în 31 de licee din 21 de regiuni ale țării. Partener tehnologic al Clasei Viitorului este Google.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente