„Acest spațiu a creat un mediu favorabil pentru descoperirea talentelor noastre și pentru valorificarea competențelor pe care le ascundeam”, ne-a povestit Veronica Visoțchi, una dintre cei 30 de voluntari ai Erasmus Student Network Chișinău, organizația ce are grijă de studenții străini care vin să facă studii în țara noastră, prin intermediul unui schimb de experiență academic. Am fost curioși să cunoaștem câțiva dintre membrii echipei care fac voluntariat în cadrul ESN Chișinău și să aflăm cum se dezvoltă tânăra organizație ca rețea europeană pentru studenți, pe timp de pandemie.
Pandemia a afectat organizațiile internaționale pentru tineret. Deși țările europene au estimat un număr mai scăzut de studenți străini veniți la studii prin schimb de experiență academică, decalajul nu a fost atât de semnificativ în alte țări precum a fost în țara noastră. Dacă anterior în Moldova veneau 10 sau 15 studenți străini prin programul Erasmus, anul acesta nu a fost înregistrat niciunul și se pare că în semestrul acesta în general nu vor fi. Cu toate acestea, noii membri ai ESN Chișinău muncesc de zor pentru a dezvolta organizația, dar și pentru a promova Moldova ca destinație de studii printre studenții din alte țări.
Despre cum boardul ESN menține legătura cu studenții străini pe timp de pandemie vă povesteam abia la câteva luni din momentul în care virusul a început să bântuie prin lume, iar acum ne-am propus să aflăm cum le-a schimbat pandemia obișnuințele și cum s-au reorientat membrii echipei pentru a-și face munca mai eficientă din punct de vedere al schimbului de experiență și al comunicării.
Selina Bulgari este vicepreședinta ESN Chișinău, iar cea mai mare dificultate cu care s-a confruntat până acum a fost motivarea voluntarilor.
„Pentru a mișca lucrurile, am realizat o serie de schimbări interne precum implementarea unui sistem de puncte făcut public pentru fiecare departament. În acest sens, voluntarii au posibilitatea să vadă cum lucrează departamentul, la ce etapă este fiecare dintre ei și astfel creștere concurența și productivitatea. Sunt foarte norocoasă să lucrez într-o echipă motivată și mereu activă. Motivația membrilor boardului mă inspiră să nu dau mâinile în jos chiar și în cele mai dificile situații”, povestește tânăra.
Pe timp de pandemie, spune Selina, membrii echipei au trebuit să renunțe la multe activități planificate sau să le mute în mediul online. Ultima lor întâlnire fizică a fost în februarie, iar de atunci toată activitatea se petrece online. Actualmente, echipa încearcă să facă mai multe întruniri online, să le ofere voluntarilor mai mult spațiu pentru discuții informale în cadrul ședințelor și să aibă cu toții mai multe team building-uri.
Faptul că aproape toate activitățile noastre s-au mutat pe online nu mai miră pe nimeni, ba chiar au devenit parte din rutina noastră cu care ne acomodăm tot mai mult și mai mult. Dar oare și-au știrbit acestea din calitate? „În timpul pandemiei, activitățile s-au mutat în regim online, însă nu aș spune că oportunitățile au devenit mai puțin atractive sau au pierdut din calitate. Recent, am avut ocazia să particip la o serie de workshopuri care abordează probleme importante cu care se confruntă comunitatea ESN, precum rezolvarea conflictelor și activitatea voluntarilor pe timp de pandemie. Consider că astfel de activități sunt relevante poziției pe care o dețin în organizație și mă vor ajuta să contribui la creșterea și îmbunătățirea ESN Chișinău.”
Cum se construiește o echipă cu aspirații și scopuri comune
Cu Beatricia Petrașcu, președinta ESN Chișinău, ați mai făcut cunoștință în articolul anterior, în care tânăra ne-a povestit despre cum poate deveni Moldova atractivă pentru studenții străini, dar și despre boardul proaspăt ales și voluntarii echipei. Tânăra ne-a relatat că, având în vedere că toate ședințele au trecut pe online, a apărut un mic disconfort la nivel de conexiune între membrii organizației, deoarece, evident, tuturor le lipsea contactul direct, mai ales voluntarilor care abia s-au alăturat echipei. Acum, organizația își propune să adopte un sistem mixt de întâlniri: comitetele, care au un număr redus de membri, vor face o săptămână ședințe online, iar în următoarea săptămână acestea vor avea loc cu prezența fizică, dar cu respectarea tuturor regulilor antiepidemice. Dezvoltarea organizației interne înseamnă să schimbi principiul de lucru. Dacă anterior se vedeau la ședințe și luau notițe într-un carnet, acum trebuie să creeze un document în Excel cu sarcini, ceea ce-i organizează și-i responsabilizează mult mai mult, pentru că până acum nimeni dintre tineri nu se ocupă de aceste lucruri atât de serios.
„La un moment dat, unii tineri s-au speriat cumva de acest tempo, spune Beatricia, iar adaptarea la situația cu care ne confruntăm le-a venit cumva mai dificil și au decis să plece din organizație, spunând că asta nu este pentru ei.” Acest lucru însă n-a deranjat-o pe Beatricia, ba chiar mai mult, tânăra spune că acesta este un proces absolut normal în cadrul unei echipe, numind asta un fel de „selecție firească”. Ea consideră că poate lucra productiv, eficient și în același tempo chiar și cu oameni mai puțini, dar care sunt pe aceeași lungime de undă, care au aceleași aspirații și idei pentru un lucru comun.
„Te poți dezvolta când interacționezi cu oameni de la care ai ce învăța, mai ales când comunici cu ei într-o altă limbă”
Anastasia Șoltoianu este, de asemenea, una dintre primele membre ale echipei ESN Chișinău. Tânăra a fost mereu convinsă că una dintre cele mai bune metode de dezvoltare personală este interacțiunea directă cu oamenii de la care ai ce învăța, care au o gândire critică și care sunt orientați spre succes, cu atât mai mult când ai posibilitatea să comunici cu ei într-o altă limbă. „Sunt membră a acestei organizații încă de la etapa incipientă, când eram ESAM. Apoi, am devenit ESN Candidate Section și prin urmare am obținut totuși titlul oficial de Erasmus Student Network Chișinău, recunoscut la nivel internațional. Ce-i drept, echipa noastră a fost foarte harnică și nu a durat foarte mult parcurgerea acestor etape, beneficiind totuși de ajutor din partea colegilor din România, pentru ce le mulțumim. Este foarte interesant să urmăresc evoluția fenomenului ESN și știu că are un potențial destul de mare și va marca o schimbare frumoasă în societatea noastră.”
„Nu ne-am pierdut cu firea, având în vedere că trăim într-o perioadă în care avem atâtea posibilități și instrumente în mediul online”
Anastasia ne-a povestit că a așteptat obținerea și confirmarea statutului oficial al organizației ca membru al rețelei internaționale, astfel încât să poată da startul tuturor activităților, dar iată că pandemia le-a cam dat planurile peste cap. „Dar nu ne-am pierdut cu firea, având în vedere că trăim într-o perioadă în care avem atâtea posibilități și instrumente în mediul online. Stând mai mult acasă, avem posibilitatea să facem o introspecție, să ne redescoperim, să acumulăm forțe noi. Ne-am conformat circumstanțelor și am trecut aproape în totalitate pe platformele de lucru și de comunicare online.”
Recent, spune Anastasia, au câștigat un grant finanțat de Primăria municipiului Chișinău și sunt în procesul pregătirii de lansare a proiectului dedicat special pentru tineri, pentru a le facilita tranziția de pe băncile instituțiilor de învățământ în câmpul muncii, pe care de asemenea îl vor desfășura online. Numele proiectului este: „Azi student, mâine absolvent”, iar echipa ne promite că va fi unul interesant și cu multe activități curioase.
„Acest spațiu a creat un mediu favorabil pentru descoperirea talentelor noastre și pentru valorificarea competențelor pe care le ascundeam”
Veronica Visoțchi este una dintre cei 30 de voluntari ai ESN Chișinău. Tânăra ne-a povestit că, deși activează de puțin timp în cadrul echipei, odată ce a devenit membră al boardului ESN, a început să gândească ca un organism întreg, ca o celulă invizibilă, formulând idei la puterea a șasea. „Deși activez de puțin timp, am realizat că distracția poate fi combinată cu lucrul, timpul liber – cu activități de dezvoltare personală și profesională, iar pasiunile tale interioare pot atinge și pasiunile altora. Acest spațiu a creat un mediu favorabil pentru descoperirea talentelor noastre și pentru valorificarea competențelor pe care le ascundeam.” După cum spuneam, Veronica este de puțin timp în boardul ESN, ceea ce înseamnă că a prins toate adaptările și reorganizările echipei pe timp de pandemie. Relatează că cel mai dificil în această perioadă pandemică a fost pentru coordonatorul de schimburi internaționale, deoarece există numeroase restricții: absența studenților de schimb internațional, incapacitatea de a organiza evenimente offline. În special când au fost anunțate primele restricții de izolare totală, majoritatea grupurilor ESN au anunțat cu regret suspendarea tuturor evenimentelor planificate.
„Voluntariatul este o oportunitate enormă pentru studenți și ar trebui îmbrățișat pe deplin”
În orice situație dificilă neapărat trebuie să fie și o lumină verde. De altfel, pe lângă toate dificultățile întâlnite, echipa a avut parte și de momente care i-au uimit frumos. „Pandemia a contribuit la majorarea numărului de utilizatori online, devenind un atu semnificativ, deoarece există cuprinderea unei audiențe mai mari de consumatori.”
Și Cătălina Frunza este o membră nou integrată în echipa ESN Chișinău, activitatea ei a început chiar la debutul primăverii 2020, respectiv toată experiența ei de voluntară în cadrul organizației avut loc online. „Voluntariatul în plină pandemie se desfășoară la fel de activ și energic ca înainte. Situația din prezent cu toate restricțiile sale nu îi oprește pe tineri să se implice activ în diverse proiecte de voluntariat, chiar dacă asta presupune doar activități în regim online. Tot în regim online am câștigat alegerile pentru una dintre pozițiile din boardul organizației și anume cea de trezorier. Această poziție pentru mine presupune o conexiune cu organizația la nivel internațional și acces sporit la oportunitățile pe care le oferă membrilor săi.”
Cătălina constată că activitatea în cadrul Rețelei Studenților Erasmus în Moldova se aseamănă cu munca într-o companie datorită conduitei profesionale pe care împreună cu echipa încearcă să o dezvolte în rândul tinerilor voluntari, iar efectuarea sarcinilor la timp, punctualitatea și proactivitatea sunt doar unele dintre calitățile necesare unui voluntar din ESN Chișinău.
„Activitatea în cadrul celei mai mari organizații internaționale de studenți din Europa vine cu beneficiile sale”
Tot aici, tânăra a menționat că activitatea în cadrul celei mai mari organizații internaționale de studenți din Europa vine cu beneficiile sale. Începând cu conferințe internaționale, adunări generale în orașe europene, mobilități, posturi de muncă și terminând cu prieteni din toate colțurile Europei. La toate aceste oportunități tinerii speră să aibă acces în regim offline odată cu îmbunătățirea situației pandemice la nivel internațional. Despre parcursul ei în cadrul ESN Chișinău, Cătălina spune că nu arată poate așa cum și-ar fi dorit inițial, dar acest nou format al voluntariatului a făcut-o să înțeleagă cât de importantă este de fapt interacțiunea dintre oameni la muncă, la școală sau la evenimente sociale.
ESN sau Erasmus Student Network este o organizație internațională care are filiale sau, altfel spus, secțiuni în diverse orașe europene care găzduiesc studenți străini ce vin să facă un schimb academic pentru o anumită perioadă de timp. Organizația este prezentă în peste 500 de orașe și universități, în 42 de țări din Europa, având misiunea de a împărtăși experiența acumulată prin participarea în proiectele Erasmus+, de a susține studenții internaționali, precum și de a promova proiecte de schimb internațional pentru educație de calitate. Dacă oficiul Erasmus+ oferă informații pentru studenții interesați și lucrează cu universitățile, cu ministerele de profil, face campanii de informare. Rolul ESN este de a fi un sprijin practic, direct către studenți și care nu se limitează doar la documente sau chestii serioase, ci ține și de petreceri, excursii prin oraș. Un student care vine să învețe la Chișinău are, prin urmare, un buddy, altfel spus, un prieten care-i oferă susținere pe durata studiilor sale. Acest prieten îl ajută pe student cu chestiile administrative sau îi oferă companie atunci când are nevoie. Pe lângă asta, membrii ESN organizează diverse evenimente distractive pentru a le face viața mai interesantă studenților. Mai mult decât atât, ESN oferă și carduri de reduceri pentru diverse servicii cu care organizația este parteneră, atât la nivel local, cât și internațional.
###
Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.