Tânărul din Moldova, Cristian Cartofeanu, îți povestește cum poți obține trei programe de burse în străinătate care îți acoperă toate cheltuielile

IMG_5335

Studiile peste hotare sunt un subiect foarte curios pentru mulți tineri dornici de a încerca un sistem de învățământ nou și de a acumula o experiență globală. GSORM premiază studenții moldoveni cu studii peste hotarele țării, iar proiectul va fi la cea de-a VI-a ediție în acest an, concursul fiind deschis până pe 5 Noiembrie. Detaliile despre concursul din 2018 pot fi accesate aici.

Cristian Cartofeanu, fost laureat al ediției a V-a a Galei Studenților, a absolvit universitatea Örebro din Suedia și în prezent, face un internship de un an în Japonia. Cristian s-a oferit să împărtășească cunoștințele sale despre programele disponibile studenților moldoveni și încurajează tinerii să își încerce norocul.

„În acest articol aș vrea să recomand trei programe incredibile de care studenții Moldoveni (indiferent de țara în care își fac studiile – în Moldova sau peste hotare) având pașapoarte moldovenești, pot obține o experiență unică, de neuitat.

Acestea sunt: Vulcanus, Visby si EMJMD. Toate aceste programe acoperă toate cheltuielile de trai/studii/transport pe o durată de un an sau doi, complet non-rambursabile. Visby si EMJMD sunt programe de masterat, iar Vulcanus e un program de internship. Studenții aflați în ultimul an de studii, fie la licență, masterat sau doctorat, se pot înregistra.

#Programul Vulcanus

IMG_5331

Programul Vulcanus, din care fac parte și eu acum, oferă studenților aflați în ultimul an de studii, un internship într-o companie de inginerie în Japonia pe o durată de 12 luni. Acesta este organizat de către EU-Japan Centre for Industrial Cooperation care oferă și un grant în valoare de 1.900.000 Yen care acoperă toate cheltuielile de trai și transport.

Programul este alcătuit din 2 părți, primele 4 luni studentul învață limba japoneză și frecventează seminare despre Cultura, Istoria, Politica, Economia, Industria, Religia, și practicile de business Japoneze. După care urmează 8 luni de internship la companie. În lista companiilor posibile de a face internship, majoritatea sunt de origine Japoneză. Unele companii au drept criteriu, un anumit nivel de cunoaștere a limbii Japoneze, altele activează doar în Engleză și cunoașterea limbii Japoneze nu e necesară.

Domeniile de internship sunt diferite, însă toate au legătură cu ingineria (ex. IT, Robotics, Chemistry, Bio-Engineering, Nuclear, Electronic Engineering, Materials, Telecom, Signal, Physics, Mechanical Engineering, Architecture, Mathematics, Nanotechnology, Civil Engineering, etc.)

Programul oferă o varietate largă de companii, printre care se numără Goldman Sachs, Canon, Mitsubishi Chemical, NTT, Fujitsu, Bosch, Hitachi etc.

În prezent, învăț limba japoneză și urmează să încep practica în cadrul companiei Goldman Sachs, în domeniul IT. În programul Vulcanus, sunt primul și unicul participant originar din Republica Moldova de până acum. Japonia e o țară foarte inovativă, oferă oportunități de a învăța foarte multe lucruri noi și avansate în diverse domenii. Aș încuraja pe oricine să profite de o experiență de trai în Japonia (supranumită „the country of the rising sun”), care le va schimba în totalitate viața.

Mai multe detalii despre acest program de burse găsești AICI!

#Programul Visby

IMG_5338

Al 2-lea program pe care l-aș recomanda este Visby, iar acesta oferă posibilitatea de a face studii de masterat în Suedia fiind finanțat în totalitate de către guvernul Suedez, fără a avea vreo obligație de rambursare la sfârșitul studiilor acestuia. Studentul își poate alege universitatea și programul de masterat din diverse domenii de cercetare.

Visby include și un grant care acoperă cheltuielile de studii care pentru cetățeni Non-EU, în dependență de universitate și programul de masterat (ex. 2 ani) variază între 20 000 euro și 35 000 euro. Pe lângă studii gratuite studentul primește și o bursa lunară pe parcursul studiilor de 9 000 SEK (870 euro). Aceasta sumă e suficientă pentru a acoperi cheltuielile de cazare, transport, mâncare și (puțină) distracție. Bursierul mai beneficiază și de un grant mic pentru acoperirea costurilor de transport și asigurare medicală (o dată pe an) din țara de origine spre Suedia.

IMG_5339

Pe lângă beneficiile financiare și academice (posibilitatea de a face studiile de masterat în una din universitățile Suedeze) studentul va face parte dintr-un network organizat și întreținut de către Institutul Suedez numit „Network of Future Global Leaders”. Membrii acestei organizații sunt niște oameni extrem de talentați care activează în diferite domenii (Politică, Economie, Inginerie,  etc.) și provin din diferite colțuri ale lumi (70 de țări).

IMG_5332 IMG_5337

Eu mi-am făcut studiile la universitatea Örebro, o universitate foarte tânără și modernă  (fondată în 1999).  Are 15,100 de studenți și o varietate de 85 de programe de masterat. Viața în orașul Örebro, fiind student, e foarte favorabilă. Orașul e bike-friendly, e mai convenabil să te deplasezi cu bicicleta, decât cu transportul public. Cazarea e mai ieftină decât în orașele mari, precum Stockholm sau Gothenburg și viața socială e foarte dezvoltată. Sfatul meu, pentru cei ce ar vrea să plece la studii în Suedia, ar fi să se înscrie ca membru al unei Națiuni Studențești. Fiind membru al acestor națiuni, se acordă acces la diverse evenimente distractive sau de networking, unde vă puteți mări cercul de oameni cunoscuți. Aș recomanda ESN (Erasmus Student Network) deoarece în Suedia, acest network (Națiune pentru Suedezi) e foarte bine dezvoltat și se distinge prin diversitatea membrilor de origini internaționale.

Mai multe detalii despre acest program găsiți AICI și AICI!

#Programul EMJMD

IMG_5336

Al 3-lea program pe care l-aș recomanda e EMJMD (Erasmus Mundus Joint Master Programme). Asemenea programului Visby, acest program acoperă toate cheltuielile de studii, trai, și transport. În cadrul acestui program studentul va învăța în minim 2 universități din diferite țări. Lista cu programele și domeniile de masterat oferite anual, se găsește pe site-ul lor oficial. Fiecare program are termeni și condiții diferite, însă partea bună e că la toate dintre ele, costurile sunt acoperite și sunt non-rambursabile. Programul la care am fost acceptat se numește EMSE (European Master programme in Software Engineering) și presupunea primul an de studii în Oulu, Finlanda, și al 2-lea an în Bolzano-Bozen, Italia. Pe durata de vară, programul oferea și un loc de internship la una din companiile mari Italiene din domeniul IT. În programul EMSE, anual, circa 800 de studenți se înregistrează, și aproximativ 10-12 persoane câștigă bursa.

Mai multe detalii despre program găsești AICI!

Aș sugera studenților aflați în ultimul an de licență să aplice la toate cele 3 programe menționate. Studiile peste hotarele țării vă oferă posibilitatea de a acumula cunoștințe noi, să călătoriți, să descoperiți lumea, să cunoașteți oameni și locuri interesante. Measure life by countries, friends and experience and not by years.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente