(video) Năstase despre siguranța cetățenilor: „Voi avea toleranță zero față de lumea interlopă”

nastaseconstitutia

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldovei a Platformei DA, Andrei Năstase, a venit să aducă mai multe precizări referitoare la ce va face el pentru ca siguranța cetățenilor să fie la cel mai înalt nivel.

„Ne aflăm deja în cea de a doua parte a campaniei electorale pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Echipa Platformei Demnitate și Adevăr este în mijlocul oamenilor, în fiecare zi, pe tot cuprinsul țării. În toate întâlnirile organizate de echipele Platformei Demnitate și Adevăr în ultimele 14 zile, cu oamenii drepți, cinstiți și curajoși ai Moldovei, și nu sunt deloc puține, peste 200, ne-a fost în mod repetat semnalată problema siguranței cetățeanului și tema securității naționale, la cea de a doua oamenii făcând referire clară la cele mai recente evenimente din zona de securitate transnistreană.

În acest sens, am decis să fac, în calitate de reprezentant al echipei Platformei Demnitate și Adevăr și de viitor președinte al Republicii Moldova, precizări importante cu privire la abordarea mea pe tema siguranței cetățeanului și a securității naționale.

În primul rând, vreau să comunic fiecărui cetățean al Republicii Moldova că personal, în calitate de viitor președinte, voi avea toleranță ZERO față de lumea interlopă, față de bandiți, față de cei care șantajează astăzi mediul de afaceri și voi obliga toate instituțiile statului, în baza prerogativelor constituționale ale președintelui, să curețe Moldova de astfel de indivizi, până la ultimul.

Nu voi mai accepta, în calitate de președinte, niciun fel de artificiu juridic, atât din partea procurorilor cât și din partea judecătorilor, care să permită curățarea trecutului infracțional al unuia sau altuia, așa cum tergiversarea dosarelor penale, pe birourilor procurorilor și judecătorilor, mai ales a celor de rezonanță națională, nu va mai avea nicio scuză. Această practică va înceta imediat, iar cei plătiți din banii statului să facă dreptate vor face dreptate. Cine se va împotrivi noilor coordonate profesionale impuse de președinte va pleca rapid din sistem.

Nimeni, absolut nimeni nu va mai interveni în actul de justiție. Eu voi fi garantul independentei justiției. Dar nu voi accepta ca procurorii și judecătorii să nu-și facă treaba la timp. Nu există niciun motiv pentru care un dosar penal de rezonanță națională să stea în judecată ani de zile. Cu mine președinte, în Republica Moldova așa ceva nu se va mai întâmpla.

Imediat după instalarea în funcția de președinte, voi încuraja public atât corpul procurorilor, cât și CSM să se reorganizeze cu încredere și ireversibil în jurul principiilor și valorilor de drept și în jurul deontologiei profesionale. Nu toți judecătorii și procurorii sunt corupți, motiv pentru care, știu sigur, tonul schimbării care va fi dat de președintele ales de întreg poporul îi va încuraja pe cei onești și drepți să-și asume reformele necesare și să preia din mâinile celor corupți sau compromiși frâiele instituțiilor care administrează justiția din Republica Moldova.

Voi cere tuturor polițiștilor și conducerii Ministerului de Interne să reluăm împreună, cu asumare, proiectul de eliberare a tuturor structurilor poliției naționale de toate personajele corupte și compromise, de slujitorii actualului regim. Voi cere Poliției de Frontieră să revină cu fermitate la coordonatele mandatului oferit de mine, atunci când am fost ministru de interne, pentru eliminarea imediată a contrabandei la frontieră. Vom pune din nou poliția în slujba poporului. Complet și ireversibil.

Voi aduce la aceeași masă de dialog și cooperare, așa cum am reușit și în timpul mandatului de ministru, reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în asigurarea siguranței cetățenilor și voi impune, la nivel național, conceptul meu de lucru, care a dovedit că poate livra rezultate foarte bune în lupta împotriva corupției, contrabandei și banditismului de orice fel. Mă refer la cooperarea loială între instituții, la Ministerul de Interne, Procuratura Generală și SIS. Vă garantez că toți vor lucra în interesul țării și al cetățenilor.

NU voi accepta niciodată scuze sau motive inventate pentru care deciziile luate în Consiliul Superior de Apărare să nu fie duse la îndeplinire întocmai și la timp, iar în calitate de comandant suprem și președinte al acestui consiliu, voi emite ordine ferme, clare și voi impune termene de executare care nu vor mai fi încălcate de nimeni. Siguranța cetățeanului este o temă extrem de importantă, pe care instituțiile statului sunt obligate să o rezolve imediat, fără niciun fel de excepție și fără a face compromisuri. În mandatul meu de președinte, legea se execută, nu se discută!

În ceea ce privește securitatea națională, am de gând să impun tuturor instituțiilor cu atribuții pe acest domeniu o conduită fermă, angajantă și foarte responsabilă. Am spus și o repet, ceea ce se întâmplă astăzi în regiunea de securitate transnistreană este rezultanta oportunismului politic și a mediocrității cu care acest președinte toxic, Igor Dodon, a administrat, în folos propriu și electoral, tema transnistreană. «Transnistria» nu se negociază, se recuperează.

Sunt hotărât să pun imediat capăt dezmățului din zona de securitate și să asigur fiecărui cetățean siguranța garantată de constituție. Dacă un singur cetățean nu se simte în siguranță în Republica Moldova, atunci întreg sistemul nostru de securitate este compromis. Exact acest lucru se întâmplă acum. Eu voi pune punct acestei situații, deoarece sunt un bărbat care știe ce trebuie făcut, cunosc în detaliu codul militar și voi reuși, fără niciun fel de probleme, prin puterea exemplului, prin onestitate, hotărâre și determinare, să ofer tuturor forțelor noastre de securitate un model corect de lider și comandant suprem.

Vreau să transmit tuturor cetățenilor hotărârea mea de a reforma din temelii sistemul nostru de securitate și siguranță națională. Voi elimina din acest sistem toți corupții și slujitorii actualului regim, pe toți cei compromiși sau îmbogățiți ilegal datorită funcției deținute și voi face în așa fel încât la comanda acestor instituții să ajungă oameni onești, drepți, cinstiți și cu adevărat curajoși care vor fi capabili, alături de mine, în calitate de președinte, să garantăm împreună, prin acțiunile și abordările noastre, siguranță pentru fiecare cetățean în parte și securitate extinsă, de toate felurile, Republicii Moldova. Mă refer la securitate teritorială, informațională, energetică, alimentară și sanitară.

În încheiere, spun tuturor celor care își fac încă de cap pe teritoriul Republicii Moldova, fie că discutăm despre infractori de drept comun, oligarhi, mafioți, traficanți, contrabandiști, interlopi sau spioni de orice fel și de orice nație, că timpul lor a expirat, iar în mandatul meu de președinte, Moldova nu va mai fi poligonul lor experimental. Republica Moldova va fi din nou a oamenilor, nu a infractorilor, iar acest lucru ar fi bine să fie înțeles corect de toți cei vizați”, spune Andrei Năstase.

https://www.facebook.com/1664946570394697/videos/428370841483117

###

Echipa #diez a sistematizat toată informația relevantă din programul electoral, din declarația de avere și biografia candidaților și candidatelor și a creat un dosar personalizat al candidatului (candidatei) la alegerile prezidențiale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente