Lucrătorii Lufthansa Technik au cerut conducerii companiei să refuze deservirea avionului lui Lukașenko. Ei au reamintit despre un refuz similar oferit lui Ceaușescu acum 31 de ani.
Pe 13 octombrie, avionul Boeing 737 cu numărul de înregistrare EW-001PA a aterizat pe aeroportul Fuhlsbutel din Hamburg, transmite presa din Belarus.
Sindicatul întreprinderii a emis următoarea declarație ca răspuns: „Acesta este avionul acelui Lukașenko care a dat ordinul de a trage asupra manifestanților din Belarus. Noi, activiștii sindicali ai campaniei Lufthansa Technik, nu uităm lunga noastră tradiție de solidaritate internațională și stăm cot la cot cu muncitorii din Belarus ”, se arată în documentul emis de sindicatul Lufthansa Technik.
Documentul conține și o serie de cereri către guvernul din Belarus: „Cerem demisia lui Lukașenko și alegeri democratice reale! Cerem eliberarea tuturor deținuților politici și repunerea imediată în funcție a colegilor care și-au pierdut locul de muncă! Cerem ca toți angajații să se poată asocia liber în sindicatele independente!”.
Sindicatul amintește, compania a avut o situație similară în urmă cu 31 de ani. Atunci, muncitorii companiei au refuzat să deservească avionul șefului României, Ceaușescu, cu puțin timp înainte de căderea acestuia.
Amintim că, pe 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării de un sfert de secol.
Exit-pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.
După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.
În urma protestelor, mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, iar trei persoane au decedat. Unele persoane au fost declarate dispărute. Între timp, Lukașenko nu și-a arătat intenția de a lăsa conducerea. Mai mult, acesta a declarat că: „Până nu mă veți omorî, alte alegeri nu vor fi”.
În contextul acestor evenimente, mai multe state europene au ieșit cu declarații oficiale în care spun că nu recunosc rezultatele prezentate de CEC-ul din Belarus, conform cărora Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale.