(cercetare) Câte secții de votare și unde ar putea fi deschise în străinătate pentru ca moldovenii din diasporă să voteze

diasporazdg
Foto:zdg

Pe 25 august 2020, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) a venit cu o notă analitică privind modul de constituire și probabilitatea numărului
secțiilor de votare din străinătate ce urmează a fi deschise la alegerile prezidențiale din anul 2020.

Pornind de la criteriile și regulile cadrului normativ existent în materia constituirii secțiilor de votare peste hotare, considerăm că urmează a fi analizată aplicarea funcțională a fiecărui criteriu în mod separat, precum și urmează a fi examinate eficiența și aplicabilitatea celor trei criterii luate în ansamblu, se spune în cercetarea ADEPT.

Prin urmare, în partea ce ține de criteriul numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent organizat în circumscripția națională, apare primul aspect de aplicabilitate și funcționalitate a acestui criteriu, care nu este detailat clar în
cadrul normativ existent. Astfel, în cazul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, nu este clar care rată de participare urmează a fi aplicată:
de la ultimul scrutin național de aceiași categorie (cum ar fi alegerile prezidențiale din 2016), ori;
de la ultimul scrutin național (alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, organizate după sistemul electoral mixt, sau rata de participare la referendumul republican consultativ care a avut loc la fel pe 24 februarie 2019).

Următorul criteriu, cel al înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, este dezvoltat suplimentar în Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, aprobat prin Hotărârea 6 CEC nr. 1 568/2018.

Cu referire la criteriul 3, informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul cetățenilor Republicii Moldova și locul aflării acestora în străinătate, considerăm că, în scopul fundamentării încrederii alegătorilor în buna-credință a instituțiilor statului implicate în organizarea alegerilor libere și corecte, datele ce țin de amplasarea geografică și numărul cetățenilor aflați peste hotarele țării, urmează a fi făcute, la fel, publice și actualizate periodic de către ministerul de profil.

Potrivit datelor din 25 august 2020, în Italia urmează a fi deschise circa 37 de secții de votare, în Federația Rusă – 27, în România – 13, în Statele Unite ale Americii – 9, în Franța – 9, în Germania – 8 și în Spania – 4.

Ca regulă generală, deschiderea secțiilor de vot în incinta misiunilor diplomatice și oficiilor consulare este permisă de către statele de referință. Cu toate acestea, permisiunea poate fi condiționată de situația epidemiologică națională și de respectarea strictă a regulilor ce țin de diminuarea răspândirii noului virus. Majoritatea statelor cere formularea unei solicitări a acceptului în perioada mai apropiată de data alegerilor.

Întreaga cercetare o vedeți mai jos.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente