Care este situația pieței farmaceutice din Moldova și cum ar putea fi asigurată țara noastră cu un vaccin anti-COVID-19

20200827085700058
Foto: sanatateinfo.md

Într-un interviu realizat de Sănătate Info, Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a oferit mai multe detalii despre activitatea pieței acestui domeniu, despre asigurarea cu medicamente având în vedere situația pandemică, reorientarea producătorilor autohtoni, vaccinul anti-COVID 19, dar și despre soft-ul care va asigura transparența pieței farmaceutice.

Întrebat dacă există probleme la capitolul asigurare cu medicamente, având în vedere situația pandemică, dificultăți de import, Eremei Priseajniuc spune pentru Sănătate INFO că la ultima ședință cu distribuitorii de medicamente, aceștia i-au asigurat că sunt pregătiți pentru sezonul rece al anului.

Însă, în această perioadă de criză, domnul Priseajniuc spune că: „Au fost și situații când ne-am confruntat cu anumite blocaje sau întârzieri în livrarea unor produse farmaceutice. Din aceste considerente, în momentul în care am preluat această funcție, mi-am propus ca instituția să fie într-o legătură permanentă cu mediul de afaceri, cu toți jucătorii de bază de pe piața farmaceutică a țării. Respectiv, aceștia ne informează despre orice obstacol pe care-l întâmpină în procesul de import, livrare ori producere”.

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale menționează că obstacolele au fost mai mult de nivel logistic, pentru că: „Au fost țări care au impus restricții la exportul medicamentelor și dispozitivelor, restricții de circulație. Unii producători internaționali chiar s-au aflat în carantină din cauza înregistrării cazurilor de COVID-19. Din acest motiv au fost unele întârzieri, unele se înregistrează și astăzi”.

Dar Agenția Medicamentului încearcă să identifice soluții alternative, astfel încât să găsească furnizori din alte țări pentru a se evita perturbarea activității instituțiilor medicale.

De asemenea, directorul AMDM spune că n-a fost nicio țară care să refuze solicitările de medicamente sau echipamente de protecție, dar din cauza restricțiilor impuse, unele medicamente pur și simplu n-au putut fi livrate, menționând că este o provocare mondială și toate țările încearcă să-și formeze anumite stocuri.

„Aceasta e una dintre cauzele că mulți producători internaționali de medicamente au epuizat stocurile. Au suprasolicitări și în momentul în care ajunge rândul țărilor mici, precum Republica Moldova, se întâmplă să nu mai aibă suficiente medicamente. Astfel, nu putea fi acordată acea cantitate inițial contractată sau planificată.”

Însă, drept alternativă, a sporit potențialul producătorilor autohtoni, care s-au mobilizat și s-au inițiat nu doar în producerea medicamentelor, ci și a dispozitivelor, precum dezinfectanți, măști medicale, mănuși sterile, echipamente de protecție.

„Există multe medicamente din categoria celor generice, care puteau fi utilizate, reieșind din stocurile formate de către producătorii noștri”, punctează Eremei Priseajniuc.

Directorul AMDM mai adaugă că: „Avem producători de dezinfectanți autohtoni, care după ultima evaluare și-au creat stocuri ce vor fi suficiente pentru perioada imediat următoare.

Cel mai important aspect este că reieșind din situația creată, producătorii noștri au început să concureze cu importatorii. Mă refer la măștile medicale sau echipamentele de protecție. Concurența aceasta a dus la diminuarea prețurilor la măștile medicale, de exemplu. Există o tendință în care sunt formate stocuri nu doar din produse de import, dar și din produse autohtone”.

Ar putea scădea prețul măștilor pe piață?

„Deja avem pe piață măști medicale de 3-4 lei. Vă amintiți că în perioada de criză prețurile ajungeau și la peste 10 lei. Din punctul nostru de vedere, este o dinamică bună și noi sperăm ca această diminuare să nu se oprească odată cu apariția mai multor jucători pe piață.

Ceea ce ne propunem noi, ca instituție de reglementare, este cel puțin să menținem prețurile la medicamente la nivelul anului trecut și aici mă refer la Catalogul Național de Prețuri. Acolo unde este loc de diminuare, noi depunem eforturi pentru a diminua prețurile, dar înțelegem în același timp că prețul substanțelor active, care sunt importate, a fost majorat pe fondul acestei crize și încercăm să evaluăm situația reieșind din situații concrete”, mai spune Eremei Priseajniuc.

„Medicamentele utilizate în tratamentul COVID-19”, dispune Republica Moldova de acestea?

Întrebat cum a fost valorificat potențialul producătorilor autohtoni, domnul Priseajniuc a răspuns în felul următor:

„Cunoașteți că pe fonul acestei crize erau solicitate anumite produse, cum este produsul sub denumirea comună internațională – hidroxiclorochina. Dacă vă amintiți, erau probleme cu importul acestui produs în urma restricțiilor impuse de statul vecin România. Iată, în această perioadă, putea fi valorificat potențialul producătorilor autohtoni, care din informațiile pe care le avem, în acea perioadă aveau posibilitatea să producă și să asigure instituțiile medicale cu acest preparat. Practic, această hidroxiclorochină nu a fost folosită. E adevărat că acest produs ulterior a fost scos din tratamentul pacienților cu COVID-19.

În ceea ce ține însă de celălalt preparat, și anume Remdesivir, directorul AMDM spune că „Acest medicament a fost autorizat condiționat de AEM. Condiționarea s-a făcut pentru că nu a fost descoperită acțiunea acestuia până la capăt. Adică el este folosit în continuare în studii clinice. Lumea științifică este în proces de cercetare și evaluare a medicamentului la capitolul reacții adverse, eficiența tratamentului. Din acest motiv a și fost autorizat condiționat”.

În schimb, povestește Priseajniuc, acum AMDM este în discuții cu partenerii lor de dezvoltare, OMS, privind elaborarea și aplicarea unui sistem informațional care le-ar permite să asigure transparența a tot ceea ce înseamnă piața farmaceutică din țară. Prin acest mod, va fi posibilă o evaluare minuțioasă a tuturor medicamentelor, de la intrarea lor pe piața din Moldova până la administrarea acestora pacienților.

Ce funcționalități va avea softul?

„Va permite ca autoritatea de reglementare să fie informată în regim online și în timp real despre tot ce înseamnă medicamente în Moldova, prezența acestora în instituțiile medicale, stocurile de compensate, medicamente aflate în vânzare, medicamente aflate în autorizare sau care urmează să dispară de pe piață sau care nu au un analog. Vom avea o conexiune directă și o sincronizare cu toate subdiviziunile din cadrul agenției, care ne vor informa despre toate procesele care au loc pe piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale.

În formă automatizată vom putea vedea mult mai ușor toate aceste schimbări de pe piață pentru a putea interveni rapid, de exemplu, pentru a introduce medicamente noi pe piață. Vor putea fi raportate reacțiile adverse etc.”, menționează directorul AMDM.

Vaccinul mult așteptat împotriva COVID-19

Eremei Priseajniuc, recent, a avut o vizită de lucru la București, unde s-a întâlnit cu omologul lui, dar și cu Cristian Bușoi, vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu și Sănătate din Parlamentul European, și cu Raed Arafat, secretarul general de stat al Ministerului Sănătății. Ei au discutat despre obținerea vaccinului anti-COVID-19 pentru Republica Moldova. Astfel, s-a decis că atunci când acesta va apărea pe piață, statul nostru va beneficia de pachetul de solicitare al României privind obținerea vaccinurilor și a preparatului Remdesivir.

„Deja știu că a fost remisă o solicitare oficială din numele Moldovei către comisarul european pentru sănătate pentru ca Moldova să beneficieze de un vaccin sigur și eficient, care a trecut toate validările internaționale stabilite, inclusiv de OMS”, adaugă Priseajniuc.

Vaccinul produs de Rusia

Întrebat despre cum rămâne „cu solicitarea președintelui de livrare a vaccinului produs de Rusia”, directorul AMDM a răspuns:

„Noi, ca autoritate de reglementare, indiferent de naționalitatea vaccinului, urmează să asigurăm toate procesele de validare acceptate de țările membre ale OMS. Indiferent de unde vine vaccinul, el trebuie să treacă prin toate etapele de cercetare în cadrul studiilor clinice. Dar autoritățile din Moldova sunt acum în negocieri cu diverși parteneri externi în ceea ce privește asigurarea țării cu vaccinuri anti-COVID-19. Noi am lansat pe diverse platforme diverse procese pentru a diminua acțiunea COVID-19 în țara noastră și pentru a obține vaccinul imediat ce va apărea. Vom începe, în primul rând, imunizarea persoanelor din grupurile de risc”.

Pentru a citi interviul integral, accesați pagina Sănătate Info!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente