Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunțat că se oferă voluntar să testeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat în Rusia dacă se dovedește eficient împotriva bolii, scrie Reuters.
„Voi fi primul care va fi vaccinat”, a anunțat Lopez Obrador în cadrul unei conferințe de presă, transmite digi24.ro.
Mexic este una dintre țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19 la nivel mondial, înregistrând până în prezent peste 525 700 de cazuri (locul șase la nivel mondial) şi peste 57 200 de decese.
Și președintele filipinez și-a exprimat încrederea deplină în tratamentul dezvoltat de ruși, afirmând că este dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.
Reamintim că Ministerul Sănătății rus a aprobat folosirea primului vaccin anti-COVID-19 din lume, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni. Anunțul a fost făcut chiar de preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una dintre fiicele sale şi l-a injectat. Rușii au găsit și o denumire pentru vaccin – „Sputnik-V”.
Președintele Moldovei, de asemenea, intenționează să aducă vaccinul rusesc în Moldova: „Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federația Rusă ca, în momentul când ei vor decide să exporte acest vaccin, să fie livrat și în Republica Moldova. Eu cred că frații noștri din Rusia ne vor ajuta. Aceasta ne va permite să începem vaccinarea masivă a cetățenilor Republicii Moldova”, a menționat Igor Dodon.
Pe de altă parte, mai mulți experți sunt deocamdată sceptici cu privire la eficacitatea vaccinului.
„Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare pe repede-înainte poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.
Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.
„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, cât și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.
Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.