„Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă!” este mesajul transmis de autorități în contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcată anual în perioada 1-7 august. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni și continuarea acesteia cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la doi ani și mai mult.

Potrivit specialiștilor, laptele matern oferă copilului toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de diaree şi pneumonie – principalele cauze ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern, fiind disponibil şi accesibil, asigură copiilor o nutriţie adecvată și sigură.

Alăptarea aduce beneficii și mamei prin reducerea riscului de cancer ovarian şi de sân, previne depresia postnatală, facilitează refacerea uterului și revenirea la greutatea corporală optimă, constituie o formă naturală de contracepţie (metoda amenoreei de lactație).

În contextul pandemiei de COVID-19, OMS menționează că beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale: virusul COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern la persoanele bolnave și nu există dovezi că infecția se transmite prin alăptare. OMS recomandă ca toate mamele cu COVID-19 confirmate sau suspectate să continue să alăpteze, urmând măsurile de protecție generale, cum ar fi: o igiena bună a mâinilor și a sânilor, purtarea corectă a măștii de protecție în timpul contactului cu copilul, inclusiv în timpul alăptării, curățarea și dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, igiena tusei și strănutului etc.

Conform datelor statistice, 89,1 % dintre copiii născuți anul trecut au fost alăptați până la vârsta de trei luni, 81,2 % – până la vârsta de șase luni, iar 69,3 % – până la vârsta de un an. Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobândite doar prin studii populaționale. Astfel, conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv la sân.

În Republica Moldova subnutriția reprezintă un aspect important de sănătate publică. Potrivit datelor statistice, anul trecut, incidența prin malnutriție la copiii cu vârsta de până la 1 an a constituit 12,8 cazuri la 1 000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la 1 000 de copii. Incidența prin malnutriție la copii de până la cinci ani, în aceeași perioadă, a constituit 5,0 cazuri la 1 000 de copii, inclusiv cu întârziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la 1 000 de copii.

La nivel mondial, subnutriția se asociază cu 45 % dintre decesele infantile. Doar 40 % dintre copiii de până la șase luni sunt alăptați exclusiv. În anul 2019, 144 de milioane de copii sub cinci ani au fost estimați cu stagnare a creșterii în înălțime, 47 de milioane –  subponderali, iar 38,3 milioane – supraponderali sau obezi.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.