Unele grădinițe ar putea fi deschise mai devreme de 1 septembrie. Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a spus că totul depinde de situația epidemiologică din țară, dar și de pregătirea instituțiilor.
„Noi am elaborat regulamentul de redeschidere, dar acum urmează ca instituțiile preșcolare să se pregătească pentru redeschidere. Instituțiile preșcolare trebuie să stabilească care sunt copiii care vor fi primii admiși la grădiniță (în funcție de disponibilitatea părinților), pentru că, dacă nu vor fi respectate regulile, riscăm să repetăm cazurile altor state când au deschis grădinițele și după au fost nevoite să le închidă din cauza focarelor de COVID-19. Deschiderea grădinițelor este posibilă și mai devreme de 1 septembrie. Totul depinde de pregătirea grădinițelor, dar și situația epidemiologică”, a declarat directorul ANSP, Nicolae Furtună, într-un interviu pentru N4.
Nicolae Furtună a spus că grădinițele private au mai mari șanse să se deschidă mai devreme, deoarece în cadrul acestora sunt înscriși mai puțini copii.
Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie.
Vezi mai jos care sunt principalele reguli adoptate de Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică.
# Până la redeschiderea instituţiei (sau grupelor de educaţie timpurie) şi reluarea activităţii acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunităţile şi riscurile potenţiale privind redeschiderea instituţiei şi vor asigura buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei de COVID-19.
# În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte șapte copii de doi-patru ani şi câte 10-12 copii de patru-șase/șapte ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de patru metri pătrați pentru un copil.
# Asigurarea accesului pe teritoriul şi în incinta instituţiei doar a copiilor şi a personalului angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor, în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0 °C), în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale şi dezinfecţia mâinilor.
# Unele grădinițe vor putea activa după un program special (în funcție de disponibilitatea părinților): ture de dimineață până la amiază pentru o grupă și de la amiază până după amiază pentru o altă grupă.
# La grupa de copii vor activa concomitent câte un educator per patru-cinci/șase copii (adică doi educatori per grupa de 10-12 copii și un asistent de educator) pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.
# Igienizarea şi dezinfectarea periodică (la fiecare trei ore) cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse.
# Va fi interzisă organizarea festivităților.