Licitația de artă „Ultima vineri din lună” revine cu o nouă ediție și patru pictori din Republica Moldova. Printre ei se numără și Vasiluța Vasilache, artistă vizuală, fondatoare a studioului de creație „Cocoșul Roșu” și a galeriei „Ou”, Chișinău, Moldova. Am avut ocazia să îi oferim câteva întrebări și să aflăm despre viața ei de artist.
– Vasiluța, povestește-ne istoria vieții tale? Când ai înțeles că ești pasionată de artă și ăsta îți este scopul în viață?
– Ehehe! Asta a fost tare demult și tare minunat! Pe când aveam șapte-opt ani am început să merg la un atelier de creație, „Spectru” se numea, la Palatul Pionerilor de atunci, gândit, coordonat și ghidat de Doamna E. Ajder, care a avut răbdare și grijă cu noi, puradeii. Anii treceau, eu eram la fel de pasionată și curioasă în „de-ale artelor”, așa că după clasa a noua am mers la Liceul de Arte „Igor Vieru”, după care la Universitatea de Arte din București.
Nu cred că este vorba de „scopul vieții”, ci despre posibilitatea și bucuria de a face „chestii” și activități care-mi plac și-mi aduc o stare de bine.
Vasiluța Vasilache, „Lampă la fereastră”, 2018
– De la ce ai început și cine ți-a fost mentor/profesor? Cine te-a ghidat în lumea artei?
– Partea faină este că mergeam la atelierul de creație cu o gașcă de prieteni din clasa a doua până într-a noua. Am crescut împreună și la școală, și la atelier, și la tabere de creație. Tare frumos mai era! Da, uite doamna Ajder mi-a fost primul mentor, domnul N. Nedealkov, doamna M. Scvorțov, domnul F. Mitroi, dar în fond, mai toți oamenii pe care îi întâlnim ne sunt într-un fel sau altul mentori.
– Cine dintre artiștii notorii te-a influențat și motivat să devii și tu un om al artei?
– Mulți artiști m-au motivat și influențat în diferite perioade ale vieții. Da, asta chiar e interesant. Acum dacă mă uit la lucrările făcute în tinerețe, se văd clar artiștii care îmi plăceau. Mă uit și văd o influență de-a lui Tonița, la alta – de-a lui Modigliani. Alta – un Van Gogh, Klimt și lista poate continua. E firesc, după mine, ca în tinerețe să încerci să faci în maniera diferiților artiști, mai înveți una-alta. Și așa, în timp, ajungi să te exprimi cum simți tu, când ai un limbaj al tău. Apoi, dacă mai citești biografiile artiștilor, nimerești într-o lume aparte. Ce să zic? Fascinantă e lumea artei!
Vasiluța Vasilache, „Măria sa, Dovleacul”, 2018
– Pe lângă pictură, ce alte proiecte sau inițiative ai avut care ți-au definit personalitatea?
– O perioadă destul de lungă nu am pictat și chiar mă gândeam „Ce? Gata? Până aici a mers ostașul?” Dar am avut marele noroc să revin. Asta tare mă bucură și îmi dă aer. În anii respectivi, în schimb, am făcut diverse alte chestii: m-am mutat dintr-o țară în alta, „dă-i cu acomodarea!”, înțelege ce și unde și cum; și uite așa din încercări și căutări am ajuns la capitolul Studioul de Creație „Cocoșul Roșu”, atelier în care se întâmplă diverse activități culturale: ateliere de creație, lansări de carte, jam-uri și multe altele. Dacă mai pe scurt, e „Casă de Cultură”. Mai este și atelierul meu, unde, dacă mă înșir cu toate materialele, e clar că în viitorul apropiat nu se întrevede niciun eveniment. Dar mă strădui să îmbin și administrarea studioului, și partea creativă a vieții.
Știi ce-mi place? Că nu fac unul și același lucru, ci diferite și toate din zona artistică. Hop! O pictură! Hop! Un mural! Hop! Un atelier! Hop și Hop! Diferite lucruri și toate captivante.
– Cât de mult s-a schimbat viața ta de artist pe timp de pandemie?
– În fond, cum am pictat până la pandemie, așa am pictat și în timpul izolării. Ba chiar în sensul ăsta devenisem foarte organizată, întrucât eram legată de factorii externi, transportul public, de exemplu. Ori mergeam pe jos la atelier. Mai și trăiam aici periodic.
Da, interesantă perioadă trăim.
Vasiluța Vasilache, „Arșiță”, 2018
– Odată ce realitatea este deja altfel, cum îți vezi activitatea în următorii 10 ani?
– O da! Lucrurile se schimbă rapid. Mi-e tare interesant și mie cum și încotro ne îndreptăm. Dar asta e altă poveste, noi să ne axăm pe acum. Vorba aia „Hai ș-om vedea!”.
– Îți mulțumim mult pentru timpul acordat și ne vedem virtual pe 31 iulie!
Licitația de artă „Ultima vineri din lună” la care își va expune lucrările Vasiluța Vasilache va avea loc pe 31 iulie, începând cu ora 20.00 în regim online, pe pagina de Facebook UnArtOras.
Pentru a participa la licitație, este necesar să vă înregistrați.
Catalogul licitației poate fi vizualizat aici.
***
Această inițiativă este realizată cu ajutorul Biroului de Cooperare al Elveției.