A fost lansat primul manual online de Educație Mediatică și Informațională pentru bibliotecari

Screenshot (363)

Domeniul de Educație Mediatică și Informațională (EMI) devine și mai accesibil pentru bibliotecari și publicul larg prin intermediul primului manual online elaborat de organizația IREX Europe, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Manualul interactiv de Educație Mediatică și Informațională poate fi accesat gratuit aici.

Autoarea manualului, formatoarea și experta în EMI Natalia Grîiu, a structurat manualul în opt module a câte cinci teme fiecare, propunându-i cititorului 200 de sarcini și contexte de învățare sau exersare.

Modulele manualului:
# oceanul informațional și consumatorul de media avizat;
# mass-media în societatea contemporană;
# cultura informațională;
# manipularea prin media;
# siguranța online;
# noile media și noul sistem de competențe media în secolul al XXI-lea;
# etica în jurnalism;
# rolul media în promovarea cetățeniei active.

Manualul este disponibil în două versiuni: în limba română și în limba rusă. Concepția manualului respectă cadrul european de formare a competenței de educație media, fiind proiectată, la nivelul fiecărei teme, în cinci etape/pași și este orientat spre dezvoltarea gândirii critice.

Manualul cuprinde și un ghid de utilizare care explică cititorului cum poate naviga mai ușor între module și teme. A fost elaborat de asemenea și un tutorial video care prezintă, într-o manieră interactivă, pașii ce trebuie parcurși pentru a accesa toate etapele descrise în manual.

https://www.youtube.com/watch?v=vLKGSTBgcGQ&feature=emb_title

Recent, IREX Europe a lansat și un spot social, ce are scopul de a promova imaginea bibliotecarului și a bibliotecii, drept promotor al Educației Mediatice și Informaționale. Astfel, se încearcă convingerea oamenilor să vină la bibliotecă, care a devenit locul sigur pentru informare, iar bibliotecarele sunt acele persoane care îi pot ghida să se descurce în oceanul informațional.

https://www.facebook.com/IREXEurope.Moldova/videos/313596959800482/


Prezentul manual a fost elaborat în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”, în parteneriat cu ABRM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind susținut financiar de Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente