„Trebuie să ai mereu un răspuns neutru pregătit.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi și să activezi în turism

Alex

Echipa #diez a organizat ultima ediție din seria noastră de evenimente de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, unde am vorbit despre Turism. Invitații care au răspuns la întrebări de interes pentru viitorii studenți au fost Alex Gutsaga, fondator al proiectului „Hai la Țară” și kayakingtours.md, Ana Condrat, manageră a Complexului Turistic Chateau Purcari și studentele Ana și Ionela Secară.

Tinerele sunt de părerea că dacă un student depune efort, reușește să facă față studiilor.

„Nu e complicat, te descurci. În primul semestru, sunt șase obiecte, patru – economice și două – legate de turism. La început, ne-am speriat un pic. Am înțeles că nu poți deschide o afacere fără să știi micro-/macroeconomie, contabilitate sau statistică. În prima jumătate de an, eram mai pasive, dar din a doua jumătate, am început să ne implicăm mai mult în diferite activități. La universitate trebuie să încerci de toate. Totodată, studenții se tem de sesiune, dar dacă înveți tot anul, la sesiune te descurci”, ne-au povestit tinerele.

O persoană care lucrează în domeniul turistic trebuie să întruchipeze o serie de abilități.

„Trebuie să cunoști limba engleză și poate încă una. Trebuie să vorbești bine și să fii un om citit. Să poți găsi cuvinte și să comunici cu oricine, iar asta presupune să ai un vocabular bogat. Un om care lucrează în turism mai trebuie să fie un om extrovertit, să se încarce de la energia altora, să simtă oamenii fără ca să le vorbească. Și nu în ultimul rând, să fie un om bine organizat. În această profesie mereu ai de făcut promisiuni pentru toți și toată lumea așteaptă să le execuți”, ne-a spus Alex Gutsaga.

Ana, care are o experiență vastă în domeniul hotelier, a mai spus că pentru a activa în turism, trebuie să ai mereu un răspuns neutru pregătit pentru orice întrebare. Aceasta afirmă că sunt foarte multe reguli nescrise în acest domeniu, pe care, odată ce le afli, te ajută să fii plăcut de către oaspeți și să prestezi servicii cu atitudine. Cultura generală dezvoltată te va mai ajuta în cazul în care o să lucrezi într-un colectiv internațional, iar acolo trebuie să interacționezi cu oameni de diferite feluri, de la personal fără studii superioare, până la oaspeți care sunt secretari de stat. În acest caz, trebuie să știi cum să comunici cum ambele tipuri de personalități. Ea a mai venit cu o serie de sugestii pentru cei interesați într-o carieră în turism: „E foarte important să fii înconjurat de oameni pasionați de ceea ce fac. Ceea ce nu se scrie în cărți și nu se predă la universități este pasiunea. Trebuie să iubești interacțiunea cu oamenii, pentru că oaspeții sunt acei care dictează atmosfera și energia. Începuturile sunt foarte grele. Ca să ajungi la un salariu decent în domeniul hotelier, ai nevoie de cel puțin șapte-opt ani de experiență în prima linie, acolo este începutul. De aceea, trebuie să știi care este lucrul fiecărui coleg. Trebuie să înțelegi că nu există «eu», dar «echipă»”, ne mai spune tânăra.

Ana este de părerea că în turism, mai specific în domeniul hotelier, poți face orice: relații cu clienții, vânzări, marketing, planificare de evenimente. Respectiv, sunt multe posibilități de afirmare și posibilitate de creștere.

Dacă ești interesat să vezi emisiunea integral, o poți urmări mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente