Danu Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Moldova, a învățat să mânuiască sabia cu dibăcie și acum deschiderea sticlelor prin intermediul tehnicii sabrage a devenit o adevărată pasiune a tânărului. În prezent, Danu a reușit să înregistreze două recorduri demne de Guinness Book, iar unul a fost deja oficial recunoscut de Cartea Recordurilor pe 18 septembrie 2019. Astăzi, tânărul și-a primit și mult așteptata diplomă.
Pe 23 iunie 2019, la ora 17.20, Danu s-a impus cu două recorduri mondiale – acesta a deschis, prin intermediul tehnicii sabrage, 49 de sticle în 28 de secunde și 79 de sticle în 60 de secunde. „Recordurile precedente au fost 30 de secunde – 36 de sticle. Eu în 30 secunde am sabrat 49 de sticle și puteam să mai sabrez, dar mi s-au terminat sticlele. Am terminat 49 de sticle în 28 de secunde. Al doilea record a fost înregistrat anul trecut în Letonia, de Raimond Thompson, cel mai bun somelier din Europa și Africa. El a sabrat 71 de sticle în 60 de secunde, eu am sabrat 79 de sticle în 60 de secunde.”
Danu Frumusachi este cel mai tânăr somelier din Moldova. Acesta și-a obținut diploma școlii de Somelieri din Moldova anul trecut, când abia împlinise 18 ani. În prezent, Danu a obținut diploma de Somelier european.
Pentru a stabili recordurile, tânărul s-a antrenat șase luni. Jumătate de an a pus accent pe forță, pentru că tehnica sabrage necesită o dibăcie specială, iar în ultima lună, Danu a pus accent pe viteză. Pentru a reuși, tânărul a apelat la sfaturile somelierului Raimond Thompson.
Sabrage este o tehnică pentru deschiderea unei sticle de vin spumant cu o sabie. Tehnica este folosită pentru ocazii ceremoniale. Somelierul își alunecă sabia de-a lungul corpului sticlei pentru a rupe partea superioară a gâtului recipientului, care ulterior rămâne deschis și vinul poate fi turnat în pahare. Somelierul nu utilizează partea ascuțită a lamei. Pluta și „gulerul” rămân împreună după ce se separă de gât.