Chiar și în 2020, încă se poate vorbi despre rasism și extremism în lumea în care trăim. Dacă nu ai experimentat asta la prima mână, aceste filme și seriale te fac să înțelegi mai bine problema și-ți arată că nu toți oamenii sunt egali în ochii unora.

Moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare care a murit prin asfixiere după ce un polițist din Minneapolis a stat timp de opt minute și 46 de secunde cu genunchiul pe gâtul său, a stârnit un val de proteste în mai toată lumea. În continuare, vezi cinci selecții de filme și seriale care povestesc nedreptățile cu care se confruntă oamenii de culoare, potrivit playtech.ro.

When They See Us/Prin ochii voștri

Miniepisodul de pe Netflix este unul dintre cele mai bune exemple care-ți arată cât de nedreaptă este lumea cu persoanele de culoare. Ne arată povestea reală a cinci adolescenți de culoare, cunoscuți drept „Cei cinci din Central Park”, care au fost condamnați pentru un viol pe care nu l-au comis. Serialul este extrem de dur, dar îți arată extrem de bine cât de nedreaptă este justiția cu persoanele de culoare.

În aprilie 1989, după ce o femeie albă care alerga în Central Park din Manhattan a fost agresată cu bestialitate, cei cinci băieți cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani sunt condamnați la închisoare pentru infracțiune, pe nedrept.

Just Mercy

Filmul spune povestea reală a tânărului avocat de culoare Bryan Stevenson și bătălia sa istorică pentru justiție. După ce a absolvit Harvardul, Bryan se îndreaptă spre Alabama pentru a-i apăra pe cei condamnați pe nedrept sau pe cei care nu sunt reprezentați corespunzător. Se ocupă de cele mai provocatoare cazuri: deținuții condamnați la moarte.

Unul dintre primele și cele mai incendiare cazuri ale sale este cel al lui Walter McMillian, care, în 1987, a fost condamnat la moarte pentru uciderea unei fete de 18 ani, în ciuda probelor care dovedeau nevinovăția, dar și a faptului că singura mărturie împotriva lui provenea de la un criminal.

13th

13th este unul dintre cele mai bune documentare care îți arată problema uriașă reprezentată de rasism. Acesta poartă numele celui de-al 13-lea amendament, cel care a abolit sclavia în Statele Unite. Totuși, inegalitatea persistă. Documentarul se concentrează în special pe încarcerarea în masă și înfățișarea oamenilor negri ca infractori și prezintă filmări de arhivă, interviuri și mărturii ale activiștilor, ale politicienilor și ale bărbaților și femeilor care au fost încarcerați.

I Am Not Your Negro

Filmul reimaginează ultima carte, neterminată, a lui James Baldwin, una dintre cele mai fascinante figuri literare din perioada luptei pentru drepturile civile, prieten cu Malcolm X, Martin Luther King Jr., Nina Simone, Jean-Paul Sartre etc. Aici vei vedea imagini de arhivă și din actualitate care juxtapun reprezentarea culturală a negrilor peste iluzia hollywoodiană a eroismului masculin: alb, cool, nepăsător față de propriile vinovății și privilegii.

American History X

Derek Vinyard este un adolescent neo-nazist care crede cu fervoare în supremația ariană după ce este sedus de mesajul periculos al gurului rasist Cameron.

Într-o seară, fratele său mai mic, Danny, vine cu răsuflarea tăiată și îi relatează cum mai mulți tineri de culoare i-au vandalizat mașina. Fără să stea pe gânduri, Derek înșfacă o arma de foc, iese din casă și descarcă toate gloanțele de pe țeavă în tinerii turbulenți. Judecat și condamnat la trei ani de închisoare, Derek își va revizui în detenție atitudinea intolerantă și se va reîntoarce în libertate un cu totul alt om.