Vești bune pentru studenții absolvenți cu studii la contract. Fracțiunea PAS cere modificarea unui articol din Codul educației

4db1ea60496f1d177a4470021a95a964

Deputatul Fracțiunii PAS Vladimir Bolea a înregistrat un proiect de lege prin care vrea să le ofere tuturor absolvenților instituțiilor de învățământ superior sau pedagogic, fie național, fie internațional, să beneficieze de îndemnizații stabilite de guvern în primii trei ani de activitate.

Vezi mai jos ce presupune inițiativa deputatului.

Vă amintim că îndemnizațiile stabilite de guvern se achită în primii trei ani de activitate în mărime de 40 000 de lei anual pentru tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior (licență sau master) sau absolvenți deținători ai unui act echivalent de studii.

De asemenea, se achită îndemnizația de 32 000 de lei anual pentru tinerii specialiști absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar, încadrați în instituțiile de învățământ în primii trei ani după absolvirea acestora, prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Autorul proiectului susține că, potrivit cadrului normativ actual, absolvenții studiilor superioare, profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare, admiși la învățământ prin contract nu sunt plasați în câmpul muncii în funcție de necesitățile statului. Se constată că repartizarea se face doar în rândul absolvenților învățământului superior și a celor din învățământul profesional tehnic postsecundar de la specialitățile pedagogice care au acces la studii cu finanțare de la buget.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente