Problema tinerilor din Moldova care studiază în România. Soluții pentru a merge să susțină BAC-ul fără a sta în carantină

BAC

Elevii și studenții moldoveni care-și fac studiile în România cer ajutorul autorităților din ambele țări pentru a le oferi soluții de a se putea deplasa în țara vecină pentru susținerea examenelor de bacalaureat, dar și pentru a-și lua bagajele rămase în căminele studențești. Impedimentul constă în cele 14 zile de izolare obligatorie pe care cetățenii veniți din afara României trebuie să le respecte, în timp ce universitățile și liceele din România au anunțat că își vor închide căminele în luna mai.

Prin urmare, elevii din Republica Moldova, reprezentați de Federația tinerilor români de pretutindeni, au adresat un demers, inițial către Ambasada Republicii Moldova la București. Drept răspuns, reprezentanții ambasadei au spus că vor identifica soluții pentru problema enunțată împreună cu autoritățile române. Ambasada îi direcționase către Comisia pentru Situații Excepționale din Moldova pentru a obține coridoare de transport pentru elevii care-și fac studiile în România. De asemenea, ambasada le-a recomandat elevilor să facă o listă de persoane care vor avea nevoie de acest serviciu.

Problema celor 14 zile

Elevii și studenții basarabeni povestesc că au fost nevoiți să plece acasă în data de 15 martie din cauza carantinei, fiind asigurați că vor reveni peste două săptămâni. Din motiv că s-a prelungit perioada de carantină, lucrurile lor au rămas în cămine.

Autoritățile române au anunțat că, începând cu 15 mai, toate persoanele care vin în România din străinătate vor fi obligate să se izoleze la locuință împreună cu familia. În cazul în care cei care nu au această posibilitate sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

Cu toate acestea, prevederile au și câteva excepții pentru anumite categorii de persoane așa cum sunt membrii misiunilor diplomatice, lucrătorii transfrontalieri, mecanicii de locomotivă, piloții de aeronave. În excepții nu se menționează însă nimic despre elevi sau studenți străini care-și fac studiile în România. Persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

Între timp, toate universitățile și liceele au anunțat că își închid căminele, se plâng studenții. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a declarațiilor de presă făcute luni, 27 aprilie, de Klaus Iohannis, președintele României, cu privire la faptul că în acest an universitar studenții nu se vor mai întoarce fizic la universitate, iar cursurile vor reîncepe în regimul normal de funcționare cel mai probabil din toamnă, odată cu noul an universitar. Un campus studențesc din Iași, spre exemplu, le indică rezidenților că se pot decaza începând cu 18 mai. Tinerii povestesc că decizii similare au fost luate și de administrațiile căminelor din alte orașe.

Cum vor avea loc examenele în România

La începutul lunii mai, ministra educației din România, Monica Anisie, declara pentru digi24.ro că ideea anulării examenelor este respinsă. Întrebată de ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de capacitate şi bacalaureat şi să se adopte acelaşi sistem ca în Olanda, evaluarea fiind în funcţie de media ciclului şcolar absolvit, ministra a precizat că există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene. „Sunt voci care susţin acest lucru (n.r. renunţarea la examene) şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că tocmai nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea naţională. Am primit la minister numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea naţională şi 20 % contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine Evaluarea naţională sunt avantajaţi nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, spunea atunci Monica Anisie.

Ministra a mai precizat că programa pentru examenul de bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum. „Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare, au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi”, a mai afirmat Anisie.

Ulterior, pe 14 mai, guvernul român a adoptat o serie de reglementări în domeniul educației. Astfel, pentru anul academic 2019/2020, au fost anulate examenele de competenţe la probele orale de bacalaureat. Aceste probe urmează să fie echivalate cu mediile din timpul anului sau cu certificate de limbi străine/de informatică, acolo unde acestea există.

Probele scrie însă se vor desfășura în mod obișnuit și vor începe pe 22 iunie cu proba scrisă la limba și literatura română. Pentru desfășurarea examenelor, Institutul Național de Sănătate Publică din România a elaborat o serie de recomandări pentru instituțiile de învățământ:

# activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de trei ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră pentru aerisirea încăperilor;

# înainte de începerea activităţilor de pregătire/examinare, în spaţiile unde acestea urmează a se desfăşura, se va realiza dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute;

# accesul în interiorul şcolii se va realiza doar după dezinfectarea mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0) şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii;

# pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii cât şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate;

# eliminarea măştilor purtate de elevi şi profesori se va realiza în locuri special destinate.

Ce soluții există

Prin urmare, elevii și studenții moldoveni propun următoarele soluții în demersul înaintat:

# organizarea de curse tur-retur (charter) autorizate, fără a fi nevoiți de a intra în autoizolare;
# scoaterea obligativității autoizolării de 14 zile pentru elevii și studenții basarabeni, cu anumite condiții.

În urma adresărilor efectuate de către elevi, aceștia spun că nu au primit niciun răspuns de la Comisia pentru Situații Excepționale din Moldova, dar au scris în același timp un demers și către Ministerul Afacerilor Externe. Demersul a fost recepționat, așa cum ne-a confirmat serviciul de presă al MAEIE, iar cei la minister vor reveni cu o reacție pe parcursul zilei de astăzi.

Update 16.37. Serviciul de presă al MAEIE a ținut să concretizeze printr-o scrisoare adresată echipei noastre că: „Autoritățile competente din Republica Moldova și România examinează solicitările respective ale elevilor și studenților moldoveni, în vederea identificării soluțiilor pentru problemele menționate”.

*Vom actualiza subiectul odată ce vor apărea informații noi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente