Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” te invită să privești online trei spectacole

97256655_2743265452448760_7576704849996152832_o

Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” te invită să privești online două spectacole în acest weekend și unul ce va fi difuzat la postul de televiziune Jurnal TV.

Iată ce titluri de spectacole vă sunt propuse pentru vizionare.

16 mai, „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale

„O noapte furtunoasă” este un exemplu temerar a ceea ce în actualitatea autohtonă înseamnă „o producţie teatrală rezistentă”. E un spectacol care confirmă pravila nescrisă a teatrului, potrivit căreia, odată născută opera are viaţa ei proprie şi ne conduce pe toţi (volens nolens) unde vrea ea, nu unde vrem noi, obligându-ne să-i admitem existenţa. E un spectacol consonant cu timpurile în care vieţuim („lumea înfăţişată de Caragiale stă avântată spre viitor”). E o variantă satirică de „reportaj teatral” (cu Rică Venturiano în fotoliul de redactor-şef) la puterea a doua: actorii dau viaţă unor personaje care, la rândul lor, aduc în faţa publicului „ştirile cele mai trăznite” ale mahalalei şi capitalei. Bătălia cea mare a personajelor se duce „cu vorbele lui nenea Iancu”. Spectacolul Teatrului „Satiricus” readuce autenticitatea tipurilor caragialene pe străzile Chişinăului.

17 mai, „Hamlet” de William Shakespeare

Spectacolul va fi difuzat la postul de televiziune Jurnal TV, la ora 16.00.

17 mai, „Țara asta a uitat de noi” de Constantin Cheianu

Locul acţiunii este un bar, în promiscuitatea căruia îşi dau regulat întâlnire sau se intersectează întâmplător clienţi obişnuiţi ai unor astfel de localuri – artişti, poeţi, informatori la securitate, veleitari, rataţi, nimfomane, dependenţi de alcool ori de droguri, aspiranţi la mari cariere artistice imposibil de realizat în „cercul strâmt” al vieţii de provincie sau pândind ocazii, cum ar fi o căsătorie cu un străin sau o plecare salvatoare în străinătate. Fundalul „istoric”: cutremurul politic şi social de la sfârşitul anilor ’80 şi deceniul care îl urmează, o interminabilă tranziţie spre o stabilitate dubioasă, în fond, o nesfârşită uzură umană, spectacol „de sală mică” a unor existenţe mărunte, chinuite de redundanţa aceloraşi gesturi, aceloraşi vorbe, aceloraşi chipuri, oameni care îşi imaginează că fac istorie, confundând-o convenabil cu simple jocuri „de-a renaşterea naţională”, o renaştere caricaturală, pentru că cea adevărată, dacă se întâmplă, se află undeva înafara vieţii lor practice şi suficient de pragmatice.

Vizionarea spectacolelor va fi posibilă pe pagina oficială de Facebook a teatrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente