Veronica Bajan povestește cum e să dezvolți o afacere de familie în sat și care sunt provocările curente

afacere

Veronica Bajan dezvoltă, împreună cu familia sa, o fermă de iepuri de prăsilă. Veronica își dezvoltă afacerea ca urmare a participării în cadrul unui program de instruire organizat de „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri din Orhei”. Din articol veți afla cum e să administrezi o afacere la sat și care sunt provocările actuale.

Motivația de a participa la programul de instruire „Level Up”

Veronica spune că a văzut o oportunitate reală de a-și dezvolta propria idee de afacere. De altfel, în lipsa acestui program, posibil că ar fi optat pentru accesarea unui credit, ceea ce impune o anumită presiune pe o întreprindere nou formată. Mai mult decât atât, în lipsa unor cunoștințe de gestionare a afacerii, riscurile ar fi fost imense.

„Recunosc că până la a participa la program aveam viziuni limitate în ceea ce privește gestionarea unei afaceri. Pe parcurs, datorită activităților de instruire antreprenorială, am asimilat anumite cunoștințe, mi-am dezvoltat anumite abilități antreprenoriale, dar și personale. De altfel, un efect aparte l-a avut și faptul că am interacționat cu alți tineri care au povestea lor de business. Ne-am împărtășit unii altora experiența proprie, iar acest exercițiu m-a ajutat să privesc cu alți ochi gestionarea afacerii. În cadrul acestui program, așteptările mele au fost confirmate, atât din punct de vedere financiar cât și al educației antreprenoriale”, povestește antreprenoarea.

În cadrul programului, grantiștii au avut parte de asistență din partea companiei Business Development Capital, în contextul viziunii Fundației Est-Europene de a antrena în program traineri cu un CV relevant și experiență practică. „Orele de couching au fost extrem de utile. Dna. Angela Gladei, atât ca trainer, dar și ca om, este întruchiparea motivației. Este persoana care mi-a inspirat multă încredere și motivație în ceea ce fac. Or, încrederea în sine, una pragmatică, este absolut necesară pentru a progresa. Ea m-a determinat să-mi văd ideea de afacere până în cele mai mici detalii, simplu, clar, ca într-o oglindă.”

Riscurile pe care le implică o afacere agricolă și impactul la nivel local

Da, este adevărat faptul că animalele, îndeosebi iepurii, sunt predispuși anumitor riscuri de boală. Pe parcursul anilor am încercat să învățăm din propria experiență, dar am consultat și multe platforme specializate, am colaborat și cu alți fermieri, pentru a identifica într-un final cele mai bune practici în creșterea sănătoasă a iepurilor. Succesul în astfel de afacere se axează pe prevenirea bolilor, administrarea la timp a tuturor medicamentelor și vaccinurilor necesare”, povestește tânăra.

Afacerea are și un impact social, mai ales la nivel local. Familia pune la dispoziția consătenilor carne de iepure, care este una dietetică, dar prestează și servicii de granulare. „De asemenea, ne gândim să oferim și locuri de muncă. Pe parcurs, am dori să ne angajăm și în anumite proiecte sociale din comunitate. Asta ne-ar face să fim utili comunității în care ne desfășurăm activitatea.”

Veronica povestește că înainte de a face primii pași în lansarea afacerii, a avut niște ezitări, iar unul dintre motive a fost exemplul nefast al altor afaceri demolate de condițiile grele pe care le înfruntă un antreprenor în Moldova. „Eu sunt o fire optimistă și m-am inspirat din experiențele și succesele mai multor oameni de afaceri. Drept motivație de a nu renunța, mi-au servit programele de susținere a antreprenorilor la care mi-am fixat scopul să particip.”

Motivația personală

„Afacerea a devenit parte integrantă din viața mea. Chiar dacă presupune multă muncă și reponsabilități, aceasta îmi oferă și clipe de satisfacție, de relaxare. Grijile cotidiene se îmbină armonios cu cele de afacere și invers.”

Veronica spune că faptul de a nu avea un mediu de afaceri stabil, sigur îi cauzează îngrijorări: „Sunt prea multe incertitudini care nu oferă perspective clare de a-ți dezvolta o afacere. Accesul la credite preferențiale pentru antreprenori este o problemă serioasă. De asemenea, dependența economiei naționale de cea regională sau mondială te face să-ți asumi riscuri în plus”.

Cu toate acestea, crede că e bine să ai curaj, mai mult, chiar e necesar și chiar poate fi de folos dacă e combinat cu un suport de cunoștințe, abilități și experiență.

Femeie de afaceri, e ceva „uau!”?

„În epoca în care trăim, femeia a obținut statutul pe care îl merită, iar sectorul afacerilor nu face excepție. Avem atâtea antreprenoare de succes, încât astfel de întrebări, care din păcate încă mai persistă în societate, denotă că undeva, în genele noastre, mai pulsează stereotipul despre femeia inferioară, care trebuie să îngrijească de copii și să gătească la bucătărie. Eu am un sentiment de plăcere, dar unul absolut firesc.”

O afacere la sat 

„Eu cred că satul este o platformă puțin valorificată în dezvoltarea afacerilor. Asta se datorează faptului că tinerii nu văd perspective la sat, comparativ cu cele de la oraș sau din alte țări, acolo unde migrează. Apoi, o afacere la sat, vrei nu vrei, este legată mai mult de agricultură, sector care cu greu ar atrage tinerii. Cu APL menținem un dialog constant, iar pentru consăteni am vrea să fim un exemplu prin care să demonstrăm că și la sat tinerii pot dezvolta o afacere.”

Veronica crede cu tărie că, prin afacerea sa, ajută Republica Moldova. „Produsele și serviciile noastre au un grup țintă de consumatori, cetățeni ai acestei țări. Suntem predispuși de a crea locuri de muncă și, nu în ultimul rând, de a deveni un exemplu care i-ar determina și pe alți tineri să dezvolte o afacere acasă.”

Lucrurile fără de care Veronica spune că n-ar fi reușit sunt:

# încrederea în propriile capacități;
# dorința de a deveni antreprenoare;
# motivația de a realiza ceva la mine acasă;
# plăcerea de a învăța și depăși provocările;
# susținere din partea familiei.

Afacerea, în carantină

Afacerea noastră nu poate fi sistată din punct de vedere al procesului. Partea bună la moment este că doar familia noastră e implicată și de aceea nu expunem pe nimeni riscului de contaminare. Plus la asta, estimăm că până la Paști va fi cât de cât satisfăcător. Pregătim mai multe scenarii în dependență de cum va evolua situația. Ne-am asigurat cu hrană pentru două luni. Totuși, sperăm că producția noastră, fiind una cu destinație alimentară, ne va ajuta să facem față provocărilor. Despre măsuri adăugătoare de suport din partea statului sau alte momente de recuperare vom discuta după carantină – acum e important să lucrăm, să livrăm produs calitativ și să menținem afacerea pe linia de plutire cum știm și putem mai bine.”

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, implementat de  A.O. „Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” Orhei cu suportul financiar al Uniunii Europene și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente