(foto) Cinci scriitori și 15 opere. Ce să citești ca să te simți „un pic mai francez” de Ziua Internațională a Francofoniei

colaj scriitori

Astăzi marcăm Ziua Internațională a Francofoniei. Despre Franța și cultura ei cunoaștem de prin clasa a doua, și aici ne referim la copiii care au avut ore de franceză drept limbă străină. Deci, ce cunoaștem noi despre Franța?

În primul rând, că este o țară frumoasă care merită descoperită. Muzee, cultură, cinematografie. Vinuri alese și cașcaval bun. Modă, parfum și femei chic. Limbă melodioasă.

Dar mai are Franța ceva. Literatură. Scriitori pe care trebuie să-i cunoști, citești, studiezi. Neapărat.

În cele ce urmează am ales cinci scriitori francezi și operele lor și de Ziua Internațională a Francofoniei îți dorim lectură plăcută.

# Victor Hugo

Foto: al jazeera

Să începem cu marii clasici. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Primele opere ale lui Victor Hugo au fost profund influențate de François-René de Chateaubriand. Hugo este studiat în școli și universități. Citit de generații întregi, pentru care rămâne mereu actual.

Ce să citești?

„Notre-Dame de Paris”, „Mizerabilii”,  „Oamenii mării”.

# Alexandre Dumas

Foto: litero-mania.com

Poate unul dintre cei mai populari autori francezi. Este imposibil, dacă nu ai citit, să nu fi auzit măcar de romanele sale istorice pline de aventuri și personaje incredibile.

Ce să citești?

„Cei trei mușchetari”, „Contele de Monte-Cristo”, „Regina Margot”.

# Eric-Emmanuel Schmitt

Foto: revista22.ro

Născut în Franța, autorul devine practic unul dintre cei mai citiți scriitori moderni francezi. Romanele sale au fost editate în milioane de copii, iar piesele sale de teatru au fost prezentate în peste 50 de țări din întreaga lume.

Ce să citești?

„Oscar și Tanti Roz”, „Viața mea cu Mozart”, „Evanghelia după Pilat”.

# Anna Gavalda

Foto: gala.fr

Anna Gavalda este o romancieră franceză și profesoară de limba franceză la Colegiul Nazareth din satul Voisenon, Seine-et-Marne. În 1998, a câștigat trei premii întâi la trei mari concursuri de proză: Melun, Saint-Quentin și Issy-les-Moulineaux. Un an mai târziu, îi apare volumul de povestiri „Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva”, ajuns acum la a douăsprezecea ediție, vândut în Franța în sute de mii de exemplare, tradus în 36 de limbi și distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000.

Ce să citești?

„Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva”, „O iubeam”, „Împreună”.

# Albert Camus

Foto: flickr.com

Unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți romancieri francezi. A fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului. În 1957, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Ce să citești?

„Ciuma”, „Străinul”, „Mitul lui Sisif”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente