Dacă tot stai în casă și ai timp destul pentru a descoperi câte ceva nou în fiecare zi, acum ai posibilitatea să fii cu sufletul mai aproape de cultură și de muzica clasică. Metropolitan Opera va transmite online și gratuit spectacole din ultimii 14 ani începând de astăzi.

Metropolitan Opera a iniţiat programul „Nightly Met Opera Streams” pe site-ul propriu, în încercarea de a oferi în continuare publicului acces la spectacole de operă chiar și în vreme de carantină.

Streaming-ul va fi gratuit şi va începe, în fiecare seară, la ora locală 19.30. Fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore.

Mai jos vedeți programul primei săptămâni.

Luni, 16 martie – „Carmen” de Bizet

Carmen este o operă cu muzica compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Acțiunea nuvelei și operei se petrece în fosta fabrică de tutun din Sevilla, unde subofițerul Don Jose Lizarrabengoa s-a îndrăgostit de frumoasa țigancă Carmen. Nuvela a stat apoi la baza libretului operei lui Bizet „Carmen”.

Marţi, 17 martie – „La Bohème” de Puccini

La Bohème” este o operă în patru acte cu muzica compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul „Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger.

Miercuri, 18 martie – „Il Trovatore” de Verdi

Il Trovatore” este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez.

Joi, 19 martie – „La Traviata” de Verdi

La Traviata” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul – „Dama cu camelii”.

Vineri, 20 martie – „La Fille du Régiment” de Donizetti

La Fille du Régiment” este o operă comică în două acte, de Gaetano Donizetti. Opera a fost compusă în timpul șederii compozitorului în Paris.

Locul de desfășurare a acțiunii este Tirol (un land federal situat în vestul Austriei) și are loc în timpul războaielor lui Napoleon din 1805.

Sâmbătă, 21 martie – „Lucia di Lammermoor” de Donizetti

Lucia di Lammermoor” este o operă în treri acte, de Gaetano Donizetti, după un libret de Salvatore Cammarano, bazat pe romanul lui Walter Scott „The Bride of Lammermoor”.

Duminică, 22 martie – „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski

„Evgheni Oneghin” este o operă în trei acte, compusă de Piotr Ilici Ceaikovski. Libretul, organizat chiar de compozitor, urmărește îndeaproape anumite pasaje din romanul lui Alexandr Pușkin în vers, păstrând o mare parte din poezia sa.


Aceste recomandări vin să le înlocuiască pe cele obișnuite de evenimente până când situația va reveni la normal. Ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur, nu te panica și informează-te corect!


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.