În data de 27 februarie, în incinta Liceului Teoretic Republican „Aristotel” s-a desfășurat cea de a doua ediție TEDx. Un eveniment de suflet la care elevii au fost liberi să-și spună părerile și să explice de ce gândesc într-un anumit mod sau altul. Tinerii au povestit despre experiențele și greutățile prin care au avut de trecut.

Temele au variat de la influența societății asupra individului și în ce măsură aceasta inhibă personalitatea, până la subiecte legate de câștig și succes. S-a mai vorbit despre adolescență și vulnerabilitatea adolescentului, despre prima relație și iluziile pe care și le creează de obicei tinerii în raport cu aceasta. Au apărut și discursuri impromptu în care iarăși s-a atins subiectul societății sau „de ce ar trebui să pun mai întâi cerealele și apoi laptele?”.

„Era uau! Rar ai şansa să vorbeşti în public despre temele care te macină, iar faptul că am decis în ultimul minut să ies în față se datorează şi publicului care părea deschis, ceea ce m-a motivat mult. Credeam că o să am emoții, dar, datorită motivului menționat anterior, m-am simțit relaxat chiar şi după speech, ascultând pe ceilalți cu o mare plăcere”, ne-a spus Marius Marin, cel care a participat cu un discurs impromptu.

„A fost o experiență excepțională pentru mine, mereu am avut tentația de a vorbi în public, dar și frica de a fi privită atât eu cât și ideile mele cu suspiciune. De aceea când am aflat despre TEDx, eram puțin indecisă, dar am acceptat provocarea, iar tema mea a reflectat problemele majore a societății prin prisma experienței proprii. Am fost foarte mirată când am văzut atât de multă lume la eveniment, eram foarte emoționată, dar a fost o experiență inedită. La sfârșit m-am bucurat de îmbrățișările și feedbackurile colegilor pe care sper că i-am inspirat cu reflectarea asupra subiectului”, ne-a spus Ariadna Gulic, fata care a vorbit despre influența și funcționarea societății.

„Nu am ascultat speech-urile dinainte, am venit și noi odată cu ceilalți la eveniment. Ne-am bucurat, pentru că elevii pot să mărturisească ce au pe suflet celorlalți elevi, colegi – semn ca au încredere, aşteptându-se la suport, nu la critică. A fost frumos, elevii ne-au spus că mai vor TEDex-uri – semn că le-a plăcut. Mai facem, pentru că da, de la oricine avem ce învăța”, spune Adriana Batrîncea, președinta senatului de elevi ai liceului „Aristotel”.

Autoare: Daniela Godea