Resursele umane reprezintă cel mai important capital pe care îl deține Republica Moldova și unicul care poate propulsa țara noastră în rândul statelor prospere și cu un indice înalt al calității vieții. În acest sens, industria tehnologiilor informaționale (IT) oferă toate posibilitățile și condițiile pentru ca talentul, potențialul și cunoștințele să fie valorificate de către cetățeni la maximum, în interes propriu și în beneficiul comunității, prin creare de produse și servicii de înaltă valoare adăugată.

În același timp, dezvoltarea economică a Moldovei rămâne centrată în Chișinău, aproape toate companiile IT de succes fiind localizate în capitală. În prezent, doar un număr redus de companii, relativ mici, activează în regiunile țării, inclusiv în Bălți, Cahul și Comrat. Conform rezultatelor unui studiu efectuat recent, în prezent, în regiunea Bălți operează 26 de companii IT (188 de angajați), în Cahul – șase companii (16 angajați) și în Comrat – opt companii (12 angajați). Companiile locale se confruntă cu un deficit acut de resurse umane, această constrângere limitând semnificativ creșterea lor și posibilitatea de a-și consolida competitivitatea.

Oportunități de dezvoltare în regiunile Bălți și Cahul. Burse pentru programe de instruire în domeniul IT

Cu scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiuni și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale, proiectul „Tekwill” în parteneriat cu proiectul „Optim” lansează Programul de Burse în IT.

Inițiativa este realizată în regiunile Bălți și Cahul, cu susținerea Biroului de cooperare al Elveției în cadrul proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, precum și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și Suediei în cadrul proiectului „Tekwill”.

Programul oferă instruire în domeniul dezvoltării web și se va desfășura în perioada aprilie-iulie 2020. Cursurile vor avea durata de patru luni pentru regiunea Cahul și trei luni pentru regiunea Bălți. Dezvoltarea web presupune construirea, crearea și mentenanța site-urilor web. În sens larg, include aspectele de design, publicare a conținutului, programare și managementul datelor. Termenul dezvoltator web se referă, de regulă, la aspectele non-design, de scriere a markup-ului și codului necesar funcționării unui site. Dezvoltatorii web pot fi specializați în front-end, back-end și full-stack developer.

Cursurile se vor desfășura în incinta Colegiului Politehnic din Bălți și a Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul și vor fi livrate de mentori cu experiență, conform unor programe de instruire special concepute și ajustate rigorilor curente ale industriei. În vederea asigurării performanțelor maxime în cadrul programului și confirmării angajamentului participanților, bursele vor acoperi 70 % din costul instruirii, beneficiarii urmând să vină cu o contribuție simbolică în sumă de 1 500 de lei.

Criteriile de eligibilitate

Criteriile de eligibilitate pentru participarea în cadrul programelor de instruire sunt următoarele:

# vârsta – 17+;

# studii liceale/medii speciale finisate;

# intenția fermă de a activa în domeniul IT.

Candidații interesați sunt invitați să completeze formularul de participare:

# Pentru regiunea Cahul;

# Pentru regiunea Bălți.

Termenul-limită pentru înregistrare este 23 martie, ora 16.00. Perioada de selecție a participanților – 23-27 martie 2020.

Întrebările privind condițiile programului pot fi adresate doar în formă scrisă, până la data de 18 martie curent, la adresa [email protected].

 

Sectorul IT a înregistrat o dinamică și o creștere impresionantă pe parcursul ultimilor 10 ani. Ponderea sectorului în PIB-ul Republicii Moldova este de 7 %. Din 2016 până în 2018, cifra de afaceri în industrie a crescut de la 2,4 miliarde de lei până la 5 miliarde de lei. În 2018, cifra de export a industriei IT a constituit circa 2,5 miliarde de lei și a depășit practic exportul producției vinicole. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, industria IT înregistrează cele mai înalte salarii, devansând chiar și sectorul financiar-bancar, remunerarea variind de la 600 la 5 000 USD. Pe lângă remunerarea atractivă, angajații din IT pot explora și alte beneficii, precum asistență medicală suplimentară, acces la activități sportive şi de recreere, programe educaționale, spații de muncă conform celor mai înalte standarde, program flexibil.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.