Universitatea #diez. Nicoleta Prestescu, despre cum a învățat germana în câteva luni și cum bicicleta i-a devenit mijlocul preferat de transport

nicoleta3
Foto: Nicoleta Prestescu învață Științe Sociale Integrate la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern

Nicoleta Prestescu este o tânără din Moldova, care s-a alăturat de curând proiectului nostru studios – Universitatea #diez. Nicoleta ne va povesti despre experiența sa de studentă în Germania. Tânăra învață Științe Sociale Integrate la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern. În primul articol, ne va descrie programul de studiu și ne va împărtăși un pic din viața sa în Germania.

Sunt studentă în Germania și acesta este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat până acum. Scriind acest articol, conștientizez că trăiesc un vis, un vis care a început din vara anului 2017. Dintotdeauna mi-am dorit să îmi continui studiile peste hotare, dar niciodată nu îmi puteam imagina cum ar arăta viața mea la 2 000 km de casă, cum ar fi să îmi trăiesc rutina zilnică într-o limbă total necunoscută pentru mine la acel punct, să cunosc atât de mulți oameni de diferite naționalități, atât de diferiți și frumoși. Nu-mi puteam imagina să nu primesc geanta cu mâncare de acasă la sfârșit de săptămână, să fiu absentă de la cele mai tradiționale și dragi sufletului sărbători, să fiu independentă, să învăț să iau decizii și să cunosc o țară, o cultură, o limbă și oameni total diferiți, dar de care să mă îndrăgostesc. 

Întotdeauna am avut un suflet înaripat, nu mi-a fost frică de necunoscut, iar provocările ce-mi apăreau în cale le-am acceptat mereu cu poftă arzătoare de a acumula noi experiențe. Începând cu clasa a 11-a la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, am început să colecționez impresii, experiențe de-ale colegilor mai mari, informații și date despre această țară. Curiozitatea mea se transforma pe zi ce trece într-o poftă arzătoare de a cunoaște un nou ritm de viață. Nu am pornit cu o țintă anumită, unicul lucru pe care îl purtam în gând era că vreau să studiez în Germania, dar unde urma să se întâmple asta și în ce circumstanțe nu aveam de unde să știu.

Mi-am adunat toate lucrurile, motivația, curajul, mi-am pregătit bagajul și am făcut primul pas

Eram conștientă că următorii pași vor fi mai grei. Au urmat patru luni în care am mers zilnic la școală, unde am învățat limba germană și am obținut certificatul de B1. Bicicleta a devenit mijlocul meu preferat de transport (și nu doar pentru că un bilet pentru adulți la autobuz costă 2,10 €, iar eu sunt o fire prea cumpătată, dar și pentru că se încurajează mersul pe bicicletă și e cool să faci asta).

După aceasta am depus la Universitate, unde am fost direct acceptată condiționat. Condiția era să vizitez cursul de germană pregătitor de universitate și să susțin examenul de C1. Aici a început aventura vieții mele studențești. A urmat un semestru în care am învățat foarte multă germană, am avut dreptul să vizitez toate cursurile care-mi păreau interesante de la orice facultate, am obținut un loc în cămin studențesc, am aderat la o organizație în calitate de voluntar, am descoperit amalgamul de privilegii de care poți beneficia dacă ești student, am călătorit descoperind Germania. Dacă la acel moment îmi părea un semestru foarte încărcat, cu nopți nedormite, simulări de examene, emoții și metode de predare noi, dar extrem incitante, acum pot afirma cu certitudine că acesta a fost cel mai lejer semestru al meu la Universitate, provocările abia urmează.

Toate experiențele din acel semestru pregătitor m-au ajutat să aleg ce va urma să studiez; am încercat mai multe, am asistat la cursuri de la mai multe facultăți, printre care matematică și economie, dar nu eram tocmai fascinată. Știam că sunt predestinată Științelor Sociale și ale Comunicării, ca într-un final, după ce am obținut certificatul de DSH 2, să descopăr Facultatea „Integrative Sozialwissenschaft”, în traducere: Științe Sociale Integrate. Aceasta a fost cea mai expeditivă decizie a mea în Germania.

Ei bine, ce studiez eu de fapt?

Programul de studiu cuprinde cursuri din: sociologie, politică, pedagogie, economie, psihologie, drept și relații internaționale. Sistemul nu impune un orar fix pe care să trebuiască să îl urmezi. Orarul de studii trebuie să îl elaborezi singur, pe o platformă online. Eu m-am condus de interesul deosebit pe care-l aveam pentru anumite obiecte, dar și de recomandările universității. În primul semestru am vizitat și am scris examene la șase obiecte, ceea ce mi s-a părut extrem de mult, dificil și cu cerințe diferite, dar totuși nu mi-a permis să adun 30 de credite (numărul de credite necesar pentru fiecare semestru ca să termini în șase/șapte semestre, un punct de credit înseamnă 30 de ore de studiu), dar mi-a oferit extrem de multă experiență pentru ca în semestrele viitoare să pot aduna chiar mai multe.

Nu am trăit un șoc cultural

Pentru că sunt o fire dinamică, cu sufletul zbuciumat și dornică de experiențe noi, am reușit să mă adaptez cu ușurință. Faptul că știam germana mi-a permis să fiu acceptată cu ușurință de către toți (da, nemților foarte tare le place să le cunoști limba și ei vor aprecia asta încă de la începuturi, când încă mai faci greșeli, dar totuși te strădui să te exprimi în limba lor). Nu am trăit un șoc cultural, ba din contra, am rămas plăcut surprinsă de dorința oamenilor de a merge la teatre și muzee, de înalta apreciere a piețelor locale, de lipsa gunoiului din toate punctele de vedere, reciclarea și separarea acestuia (da, eu am patru urne acasă!) și de marele accent pus pe ecologie.

Fiind studentă, posed o cartelă de student care îmi permite să circul gratuit cu orice mijloc de transport în aproape tot landul, ceea ce m-a transformat într-o fire spontană și dezinvoltă. De fiecare dată când am timp liber, mă întâlnesc cu prietenii și descoperim un nou orășel cu noi mistere și clădiri istorice eclatante. De asemenea, statutul de student îți oferă o mulțime de reduceri la muzee, teatre, cluburi de sport, grădini, bazine și parcuri de distracții.

Dacă e să vorbim de costuri, e clar și bine știut faptul că totul e mult mai scump decât în Republica Moldova. Dar nu mereu. Menționez că aici majoritatea studenților lucrează și sunt foarte multe oportunități să obții un minijob. Ca student ai dreptul să lucrezi până la 20 de ore pe săptămână. O altă oportunitate ar fi să aplici la BAföG (Legea federală privind încurajarea educației și formării). Acesta este un tip de credit studențesc, care după studii îți permite să întorci doar 50 % statului. Desigur că mai sunt burse de performanțe și alte proiecte la care puteți aplica.

Sfatul meu ar fi să profitați de reduceri, de exemplu sâmbătă seara cumpăr fructele și legumele la reducere de 50 %, iarna după Crăciun îmi cumpăr haine, pentru că sunt într-adevăr reduceri considerabile, iar dacă iei biletele la teatru în ziua când se joacă piesa le poți lua cu doar 3 € și desigur multe altele.

Pentru a transmite experiențele mele mai departe, am pornit de curând și un proiect. Săptămânal voi posta pe YouTube câte un filmuleț unde voi povesti detalii și sfaturi importante ca să reușiți să treceți mai ușor prin perioada de adaptare.

Nicoleta Prestescu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente