Transportatorii care administrează rutele de microbuz din Chișinău anunță pentru luni, 24 februarie, o acțiune de protest. Microbuzele nu vor ieși pe itinerar până la ora 10.00. În acest context, Primăria Chișinău a venit cu un apel către cetățenii care utilizează transportul public de tip microbuze.

Astfel, pentru a evita eventualele întârzieri, locuitorii capitalei sunt îndemnați să-și planifice cu rezervă timpul de ieșire din casă pentru deplasarea la serviciu sau însoțirea copiilor la școală și grădiniță.

Totodată, municipalitatea îndeamnă călătorii care utilizează microbuzele să se deplaseze în măsura posibilităților cu transportul public în troleibuze și autobuze.

De asemenea, cetățenii care locuiesc în zonele unde operează rutele de maxi-taxi și dispun de transport privat sunt chemați, după caz, să ajute cu transportarea colegilor, prietenilor, rudelor spre centrul orașului sau până la cele mai apropiate stații de transbordare.

Autoritățile publice locale promit că vor întreprinde o serie de acțiuni pentru asigurarea cu transport public a zonelor și cartierelor afectate. În context, unități de troleibuze și autobuze vor fi suplimentate pe cele mai aglomerate sectoare unde operează cursele de maxi-taxi, iar frecvența circulației curselor de autobuz și troleibuz va fi majorată.

Reamintim că președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că dimineața nu va fi efectuată nicio cursă pe nicio rută. Șoferii își vor relua munca după ora 10.00. Acțiunea de protest vine în urma „reacțiilor primarului general de Chișinău și ale viceprimarilor la solicitările transportatorilor”.

Totodată, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a menționat că argumentele municipalității față de transportatorii privați rămân aceleași: „Solicităm trecerea acestui tip de transport în cadrul legal, încheierea contractelor noi de prestare a serviciilor cu municipalitatea, stabilirea costului vehicul-km, crearea condițiilor bune în transportul public, respectarea condițiilor contractuale și graficul de lucru, acceptarea taxării electronice și introducerea biletului unic electronic. Respectiv, atât timp cât aceste lucruri nu se întâmplă, primăria nu poate accepta majorări de prețuri. De asemenea, conform bugetului municipal pentru anul 2020, care a fost aprobat în decembrie 2019, nu au fost prevăzute surse financiare pentru subvenționarea transportatorilor privați.”