Cazuri de discriminare, agresiune și abuz față de persoanele LGBT în anul 2019. „Polițistul mi-a zis că merit să fiu bătut”

bottom-1024×659-960×560

Centrul de Informații GENDERDOC-M a publicat, ieri, Raportul anual privind situația drepturilor persoanelor LGBT din Republica Moldova în care a descris câteva cazuri de violență și abuz în raport cu beneficiarii Centrului de Informații GENDERDOC-M. Cazurile enumerate mai jos reprezintă încălcarea gravă a drepturilor omului și prezintă neglijența oamenilor legii în soluționarea adecvată a plângerilor depuse de persoanele LGBT.

Echipa #diez nu a modificat textul din raport, de aceea vă preîntâmpinăm că istoriile de mai jos conțin cuvinte indecente și expresii homofobe.

Cazul 1: „În noaptea din 8 spre 9 aprilie 2019, un tânăr gay pe nume Alexei (nume schimbat) a făcut cunoștință cu un bărbat (N.) prin rețelele de socializare. S-au întâlnit, au întreținut relații sexuale, după aceea N., fără vreun motiv, fără a spune ceva, l-a lovit pe Alexei în cap cu un obiect greu. Alexei l-a împins și a încercat să fugă, a spart sticla ușii, însă N. l-a ajuns și l-a doborât la pământ. N. a aplicat mai multe lovituri cu un obiect ascuțit în picioarele lui Alexei, spunând: «Eu nu sunt pidar ca și tine». Alexei a intrat în discuție cu el, a încercat să-l liniștească, îl ruga să nu-i strice viața nici lui, nici sie, N. s-a ridicat și a părăsit apartamentul. Alexei a sunat la ambulanță și poliție, a depus plângere la poliție. În spital Alexei a fost operat.”

Cazul 2: „Pe 15 iunie 2019, în jurul orei 23.00, părinții unui tânăr gay pe nume Nicolae (nume schimbat) au intrat forțat în apartamentul în care acesta locuia cu partenerul său și au manifestat un comportament extrem de agresiv, susținând că vecinii i-au sunat și s-au plâns de zgomot. În acel moment, în apartament erau patru persoane: Nicolae, partenerul său D., precum și prietenul M. și prietena L., care au rămas cu ei în noaptea de după un picnic comun. Părinții lui Nicolae au făcut scandal și i-au alungat pe toți din casă, cu excepția fiului lor. Potrivit prietenilor, în timp ce aceștia se încălțau, din baie, unde se aflau Nicolae cu tatăl său, se auzeau zgomote specifice de lovituri. Când au ieșit afară, M., L. și D. au așteptat în curte și l-au sunat pe Nicolae să-l întrebe dacă trebuie să sune la poliție. Câteva minute mai târziu, Nicolae a ieșit cu nasul spart și umflat. Potrivit acestuia, tatăl său s-a lovit cu capul în nas. Nicolae a fost nevoit să părăsească acel apartament pentru a nu mai fi supus violenței din partea tatălui său.”

Cazul 3: „Pe data de 6 august, Nichita (nume schimbat), un tânăr gay de 17 ani din municipiul Bălți, a fost atacat de doi indivizi. Nichita a făcut cunoștință cu unul dintre ei pe rețelele de socializare cu câteva zile înainte și au decis să se întâlnească. La întâlnire infractorul a venit cu un alt tânăr și, timp de două ore, l-au ținut cu forța, aplicându-i câteva lovituri și supunându-l umilințelor verbale. Peste două ore Nichita a reușit să fugă de ei. Tânărul se teme să depună plângere la poliție pentru că a fost speriat și amenințat că, dacă o face, îi va fi mai rău.”

Cazul 4: „În noaptea din 8 spre 9 noiembrie 2019, doi beneficiari ai Centrului de Informații GENDERDOC-M au fost atacați de șase bărbați cu vârsta de aproximativ 20 de ani. Incidentul s-a produs după ce atacatorii au încercat insistent și în mod agresiv să intre în clubul de noapte unde au loc petreceri LGBT, fiind refuzați. Ca urmare, aceștia au început să jignească vizitatorii petrecerii, folosind expresii homofobe, după care au atacat pe neprins de veste doi tineri care se aflau lângă club. Serviciul de pază particulară la care au apelat angajații clubului a reușit să-i rețină pe doi dintre cei șase atacatori. La locul faptei a fost chemată poliția, care i-a reținut pe cei doi pentru identificare. Tot atunci, victimele au depus plângeri.”

Cazul 5: „Veaceslav Mulear, coordonatorul programului Sănătate al Centrului GENDERDOC-M, este hărțuit în stradă în mod regulat de un tânăr necunoscut cu o vârstă aproximativă de 25 de ani. În luna aprilie 2019 acesta l-a atacat și fizic, dându-i un pumn peste spinare. Iar după ce Veaceslav a strigat «Poliția!», acesta a fugit. În luna decembrie 2019, tânărul iar l-a întâlnit pe Veaceslav și a început să strige în adresa lui «pidar», l-a amenințat că-l va bate, dar s-a speriat de posibilitatea că Veaceslav va chema poliția și a plecat repezit.”

Cazul 6: „B.S. locuiește într-un sat din nordul Moldovei, împreună cu iubitul său. Din motive homofobe este deseori atacat de către unii consăteni. În august 2019, trei consăteni au aruncat cu pietre în acoperișul casei lui. B.S. a depus o plângere la poliție, însă polițistul de sector a refuzat să investigheze cazul, spunându-i că el «este pederast și de aia merită să fie bătut, iar pietrele el singur și le-a aruncat în ogradă». În decembrie 2019, B.S. a fost bătut de prietenul vecinei din cauză că este homosexual. A făcut apel la poliție, a mers după certificatul medico-legal, însă acest certificat nu i-a fost înmânat, chiar dacă B.S. l-a cerut. I s-a spus că va fi trimis direct la poliție și va fi anexat la dosar. În decurs de 30 de zile nu a urmat niciun răspuns și nu au fost luate măsuri pe acest caz. Însă, în data de 26 decembrie, B.S. a primit o scrisoare de la Inspectoratul de poliție în care este înștiințat că pe numele lui a fost intentată o Procedură contravențională pentru chemarea intenționat falsă a serviciilor specializate.”

Cazul 7: „I.F., un tânăr homosexual, a comunicat Centrului GENDERDOC-M despre faptul că a fost discriminat la locul de muncă pe motiv de orientare sexuală. I.F. lucra într-un supermarket din Chișinău în calitate de casier. I.F. spune că după ce șefii de la serviciu au aflat că el are relații cu un alt băiat, atitudinea față de el s-a schimbat negativ – a început să fie permanent verificat, suspectat că ar putea fura bani din casă și numit hoț. Băiatul a fost nevoit să demisioneze. Din cauză că acesta a scris cerere de concediere la propria dorință și nu a păstrat nicio dovadă a discriminării, nu a depus nicio plângere împotriva angajatorului.”

Cazul 8: „În data de 22 mai 2019, trei tineri gay, care se aflau în unul din locurile unde obișnuiesc să se întâlnească bărbații gay din municipiul Bălți, au fost invitați de un polițist de serviciu la sectorul apropiat acelui loc. Acesta, fără să se prezinte, i-a percheziționat, i-a interogat și le-a ținut o lecție de «morală». Polițistul îi amenința că îi va da pe mâna psihiatrului, îi va închide pe noapte în sectorul de poliție. Le adresa întrebări intime despre viața lor privată și le punea condiția că aceștia trebuie să se căsătorească cu femei în următoarele două săptămâni, iar dacă nu o fac, vor fi dați pe mâna psihiatrului. Această discuție a fost înregistrată audio de către unul dintre cei trei tineri.

Spre sfârșit, polițistul le-a spus că le va da drumul dacă aceștia îl vor servi cu o cafea. Unul dintre băieți avea în buzunar 101 lei și polițistul i-a luat 100 (pentru cafea) și le-a dat drumul. Pe acest caz a fost depusă o plângere la Ministerul Afacerilor Interne.”

Cazul 9: „Un bărbat «trans» cu nume Y. a fost angajat într-o companie IT pe data de 21 noiembrie 2019, cu o perioadă de încercare de o săptămână. Pe data de 22 noiembrie, tânărul a fost invitat de către managerul companiei și i s-a spus că acesta nu va fi angajat din motivul că «Nu te vei încadra în colectiv, pentru că colegii văd în tine femeie, dar tu te numești bărbat». Y. a întrebat ce l-a făcut să creadă așa, pentru că el nu a observat probleme cu colectivul, iar managerul i-a răspuns: «Te îmbraci în haine feminine și porți ochelari feminini, iar când nu ești, colegii fac glume pe seama ta». Y. a spus că nu vrea să depună plângere pe discriminare, pentru că nu are suficiente resurse morale pentru asta.”

Cazul 10: „Pe 9 decembrie dimineața, directoarea GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, a fost hărțuită de un bărbat necunoscut în transport când mergea spre oficiu. Bărbatul a spus că a văzut-o la televizor, a întrebat-o dacă este «managerul LGBT» și a spus: «Faci lucruri rele, trebuie să primești peste fund». Anastasia i-a spus că va chema poliția. El a tăcut.”

Cazul 11: „Pe data de 1 decembrie, Ekaterina, voluntara GENDERDOC-M, a comandat un taxi la Yandex taxi. A fost deservită de o mașină cu numărul ZXY 466. Șoferul a început o conversație pe tema magazinului Kaufland, despre faptul că nu trebuie să mergi la el pentru că vinde doar mărfuri românești. După aceea, șoferul a început să spună că în Europa nu există deloc bărbați. Când Ekaterina l-a întrebat de unde a obținut astfel de statistici, el a răspuns că acolo toți sunt «gomici» (peiorativ pentru gay). Ekaterina l-a întrebat de ce nu-i plac gay-i, el a raspuns că nu-i consideră oameni. După aceea, Ekaterina a întrerupt decisiv dialogul, menționând faptul că nu vrea să continue discuțiile cu un homofob și un rasist. Ekaterina a lăsat un comentariu în aplicația de taxi Yandex.”

În pofida faptului că în Republcia Moldova există legea pentru asigurarea egalității și Consiliul pentru asigurarea egalității și prevenirea discriminării, consiliul nu are pârghii pentru a pedepsi actele de discriminare.

Dacă v-ați confruntat cu cazuri similare vă puteți adresa la GENDERDOC-M pentru consultanță psihologică, medicală sau juridică gratuită.

Citește și:

Moldovenii au devenit mult mai toleranți față de persoanele LGBT.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente