Moldovenii au devenit mult mai toleranți față de persoanele homosexuale. GENDERDOC-M a lansat Raportul anual privind situația drepturilor persoanelor LGBT

602x338_cmsv2_bc46bcce-a73e-508b-8f77-70782c9379e7-3902074

Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat Raportul anual privind situația drepturilor persoanelor LGBT din Republica Moldova. Potrivit documentului, în 2019, societatea moldovenească a devenit mai tolerantă față de comunitatea LGBT. Astfel, s-a micșorat distanța socială față de persoanele LGBT de la 5.2 în 2015 (acceptare în calitate de vizitator al țării) spre 4.4 în 2018 (acceptare în calitate de cetățean al țării).

În același timp, persoanelor LGBT le-au fost oferite mai mult calificative negative și în ponderi mai mari. Acest grup este perceput drept anormal de către 40 % din populația generală. În aceeași ordine de idei, mai mult de jumătate din populație consideră că persoanele LGBT trebuie să fie lipsite de următoarele drepturi:

# de a înfia un copil (71 %);

# de a se căsători (66 %);

# de a organiza evenimente publice (66 %).

Același studiu arată și o parte pozitivă a percepției populației față de comunitatea LGBT din Moldova. Cifrele arată că doar 38 % dintre respondenți au declarat că relațiile homosexuale trebuie pedepsite și odată cu aderarea Republicii Moldova la UE numărul persoanelor LGBT va crește mult (37 %). Circa o treime dintre respondenți cred că persoanele LGBT sunt bolnave și au nevoie de ajutor medical, că deseori sunt purtătoare de HIV/bolnave de SIDA și ele trebuie să aibă acces la bunuri și servicii în instituții specializate.

Mai mult, bărbații (39 %) sunt mult mai homofobi decât femeile (30 %). Ei consideră că persoanele homosexuale sunt bolnave: „Nu-și dau seama ce fac și au nevoie de ajutor medical.”

În Republica Moldova, în continuare, nu există niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele din ură împotriva persoanelor LGBT. Toate cazurile sunt percepute ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune fără a lua în considerare motivul de ură bazată pe prejudecată.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, a declarat că „Documentarea infracțiunilor este necesară și importantă. Unele dintre întrebările frecvente pe care le aud activiștii LGBT sunt: Ce drepturi vă sunt încălcate? Cine vă oprește să trăiți? Și iată că raportul nostru servește drept răspuns – în el se găsesc cazuri specifice, care dovedesc că în Moldova încă nu există egalitate de drepturi pentru persoanele LGBT. În același timp, multe persoane LGBT nu știu că își pot apăra drepturile și că există GENDERDOC-M care îi va ajuta să obțină dreptate”.

În prezent, în mare parte, persoanele care tind spre crime și incidente din ură refuză să se adreseze forțelor de ordine sau să meargă în judecată. În multe cazuri chiar rudele sau părinții sunt cei care aplică violența. Incidentele raportate Centrului GENDERDOC-M reprezintă doar un număr mic din numărul total de cazuri existente în Republica Moldova.

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M susține: „Ca și în anii precedenți, cele mai multe cazuri înregistrate sunt în perioada Festivalului Moldova Pride. În acest an avem și câteva incidente de ură din partea celor care ne-au protejat – reprezentanților organelor de ordine publică. Crimele și incidentele de ură rămân a fi destul de numeroase, iar problema cea mai mare este faptul că ele nu sunt calificate de către stat drept crime bazate pe prejudecată. Sperăm mult ca în timpul apropiat să avem o lege care ar reglementa acest tip de crime și ar ajuta în prevenirea lor.”

De asemenea, Centrul de Informații GENDERDOC-M monitorizează presa din Republica Moldova în ceea ce ține de subiectele legate de comunitatea LGBT. În anul 2019 au fost monitorizate 750 de materiale (273 în limba rusă și 477 în limba română), dintre care 31 de materiale au fost cu tentă pozitivă (șase în limba rusă și 15 în română), 127 cu tentă negativă (73 în rusă, 54 în română) și 592 de materiale neutre (194 în rusă și 398 în română). Procentul materialelor cu tentă pozitivă și neutre este de 83 % (73 % în rusă, 87 % în română). Rezultatele au arătat o mică creștere a procentului de materiale neutre și pozitive, de la 79 % în 2018 la 83 % în 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente