(foto) Primul Centru de Intervenție Timpurie din estul Republicii Moldova a fost inaugurat la Criuleni

lastarel (3)

La Criuleni a fost inaugurat primul Centru de Intervenție Timpurie (CIT) din estul Republicii Moldova. Crearea și dotarea cu inventar, precum și instruirea specialiștilor care vor fi angajați în Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel” au fost posibile datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Acces la serviciile de Intervenție Timpurie” și implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” (FCPS) din Criuleni.

La CIT „Lăstărel” o echipă de specialiști va asigura prevenirea riscurilor de dezvoltare a copiilor de la zero la trei ani, prin asigurarea familiilor cu servicii gratuite. În cadrul centrului activează o echipă de specialiști în următoarea componență: un medic pediatru, neurolog, kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog și un asistent social. Anual, aici vor putea beneficia de asistenţă, consiliere şi intervenţia specialiştilor peste 120 de familii din raioanele Criuleni și Dubăsari, care se confruntă cu dificultăți în dezvoltarea copiilor lor, 30 de copii care se nasc cu tulburări de dezvoltare şi 50 de copii cu risc de apariție a tulburărilor de dezvoltare.

„Dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie prezintă o necesitate stringentă din cauza accesului redus la acest tip de servicii la nivel local. Pentru a asigura calitatea acestor servicii, am pus accentul pe parteneriatul creat între societatea civilă și autoritățile publice locale, parteneriat care va asigura și durabilitatea serviciilor”, a declarat Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros-Moldova.

„Am reușit să realizăm activitățile planificate în proiect datorită insistenței tuturor partenerilor, precum și datorită implicării financiare a Centrului de Sănătate Criuleni în incinta căruia va funcționa Centrul «Lăstărel»”, spune Ina Cazacu, directoare de proiect AO FCPS. „Chiar de la primele etape ale proiectului, am colaborat cu medicii de familie din toate localitățile deservite de Centrele de Sănătate Criuleni și Dubăsari, pentru a avea o bază de date a copiilor de la zero la trei ani, și am identificat potențialii beneficiari. Acum, împreună cu Serviciul social Echipă Mobilă (beneficiari – copii cu vârsta de la trei ani) și cu Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Speranța” (pentru copii de la șapte la 18 ani), avem în raionul Criuleni tot spectrul de servicii sociale orientate spre asistența copiilor cu necesități speciale sau în situații de risc”, a adăugat Ina Cazacu.

Lilia Soltan, locuitoare a orașului Criuleni, mamă a patru copii, dintre care unul cu dizabilități severe, spune că este foarte important să existe un serviciu de intervenție timpurie cât mai aproape de casă: „Primul meu copil s-a născut cu probleme în dezvoltare pe care le-am observat la vârsta de două luni. Ca mamă, abia de împlinisem 18 ani și primul meu sentiment era frica, am devenit depresivă. Nu găseam oamenii potriviți să mă ajute cu un sfat cum să mă comport cu copilul meu. La locul de trai nu aveam astfel de servicii, nici pediatri care să știe ceva despre diagnosticul copilului meu. Am avut norocul să primesc suportul necesar și răspuns la multe întrebări la unicul centru de acest fel din Chișinău, la Centrul de Intervenție Precoce «Voinicel». În fine, am găsit puteri să depășesc anumite frici, am dat naștere altor trei copii perfect sănătoși. Mă bucur enorm că părinții aflați în situații similare cu a mea vor avea un centru aici, la Criuleni, mai aproape de casă, mult mai accesibil decât am avut parte eu și copilul meu!”.

„Am luat în considerație necesitatea existentă în regiune, am avut încredere în partenerii care au contribuit la realizarea acestui vis al nostru al tuturor, prin accesarea fondurilor și împărtășirea experiențelor. Cu certitudine, vor exista provocări, dar printr-o comunicare eficientă cu autoritățile și alți parteneri, cu siguranță vom reuși”, a declarat Violeta Panico, șefa Centrului de Sănătate Criuleni.

Valoarea totală a grantului este de 48 517 euro. Consiliul Raional Criuleni a contribuit cu suma de 300 de mii de lei. Din bugetul Centrului de Sănătate Criuleni, au fost alocați peste 50 de mii de lei pentru lucrările de consolidare a acoperișului și amenajare interioară, iar suma de 79 888 de lei, colectată de către AO FCPS în baza desemnărilor procentuale, a completat contribuția comunității la lucrările de reparație.

Crearea și dotarea Centrului de Intervenţie Timpurie în Criuleni face parte din activităţile proiectului „Acces la serviciile de intervenţie timpurie”, implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Partenerii proiectului – Centrul de Sănătate Criuleni și Consiliul Raional Criuleni –, precum și toți contribuabilii au desemnat 2 % în favoarea AO FCPS.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente